Vraag ons niet waarom, maar kennelijk wil niemand meer autorijden. Deze Renault EZ-GO is de zoveelste potentiële manier om onder deze blijkbaar ontzettend niet leuke taak uit te komen. (Oké, en om vervoer te bieden aan mensen die het niet kunnen of mogen.)

In de toekomst worden auto’s gedeeld en rijden ze zelf, dat lijkt zo onderhand een zekerheid. Renault springt hierop in met iets wat ze zelf een ‘robo-taxi’ noemen. Wij noemen het een soort rijdende gouden kooi, met veel glas en dikke veiligheidsspijlen.

Het idee achter de Renault EZ-GO is dat hij de onvermijdelijke groei van steden vergemakkelijkt door snelle en slimme mobiliteit te bieden. Hij heeft plek voor zes personen en is te reserveren via een app. Of je kunt bijvoorbeeld instappen bij een laadstation, waarna hij je binnen de stad naar je bestemming brengt. En taxichauffeurs vonden Uber al moeilijk te verkroppen…

Hoe werkt de Renault EZ-GO?

Het moderne bierfiets-alternatief is zo ontworpen dat mensen die slecht ter been zijn, in een rolstoel zitten of bijvoorbeeld een kinderwagen bij zich hebben makkelijk kunnen instappen. Hij is 5,20 meter lang en 2,20 meter breed, met een wielbasis van 3,80 meter. Hij is level-4 autonoom, achterwielaangedreven en rijdt niet harder dan 50 km/u. Allerlei geluidjes en dynamische verlichting moeten voetgangers en fietsers duidelijk maken welke kant hij op gaat. Hij heeft vierwielbesturing, actieve demping en een gezellige stoelopstelling. De vloer is van hout en natuurlijk is er wifi en een groot scherm aan boord.

Renault ziet het al helemaal zitten en is in gesprek met meerdere steden en partners. Aan het eind van hun mobiliteitsplan Drive the Future 2017-2022, over vier jaar dus, willen ze een dergelijk product kunnen aanbieden. Als we zien hoe ver de technologie nu is – veel semi-autonome auto’s kunnen nog niet eens fatsoenlijk rechtuit rijden – houden we ons hart vast. Maar hé: dit is wat de mensheid wil. Toch?

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie