Je kunt in Nederland een heel jaar lang elk weekend gaan karten en niet één keer dezelfde kartbaan pakken. En hoewel we meer dan 50 kartbanen in ons land hebben, zul je elke keer dezelfde kleurrijke figuren tegen het lijf lopen. Dit zijn de types die je op elke kartbaan tegenkomt. Waar herken jij jezelf in? En belangrijker: in welke rol passen je vrienden?

De try-hard

Verschijnt minimaal met een eigen helm en Sparco-schoentjes, en het liefst in zijn eigen race-overall. Kent het personeel bij naam, weet welke kart een fractie sneller is dan de rest en staat dan ook voor in de rij om die koste wat kost te bemachtigen. De baan is van hem en elke andere rijder is slechts een vervelend obstakel dat best aan de kant geramd mag worden. Niets is belangrijker dan zijn rondetijd.

Het maatje van de try-hard

Op sleeptouw genomen door z’n fanatieke racevriend. Mag termen als apex, ideale lijn en rempunt aanhoren van zijn maatje voordat hij in de kart stapt en zal onvermijdelijk een toefje van de arrogantie overnemen. Thuis kijkt hij nog even wat een helm en een kartabonnement kosten, maar hij besluit dat hij dat geld liever in de kroeg besteedt.

Het ongeleide projectiel

Hoort de omroeper van de Turbo Polyp nog in zijn hoofd echoën en waant zich in een botsauto op de kermis. Vlaggen? Leuke versieringen, vooral die gele – maar daar trekt het ongeleide projectiel zich niets van aan. Als jij zo’n sukkel bent die langzamer gaat rijden voor een gele vlag, kun je beuk in je rug verwachten met nekpijn als gevolg.

De oogklep

Leeft naar het motto ‘als je wilt dat ik achterom kijk, had je maar spiegels moeten monteren’. Deze karter vindt het geen enkel probleem om een file te veroorzaken waar de maandagochtendspits op de ring A10 jaloers op is. Niet dat de oogklep dat doorheeft, zijn blikveld reikt immers enkel vóór de kart.

Het sloompie

Weet eigenlijk niet helemaal goed wat hij of zij hier doet. ‘Rechts was gas, toch? Was het nou buiten-binnen-buiten of andersom? Waarom zwaait iedereen telkens met een blauwe vlag? Ik vind het maar eng. Oh, niet vergeten dit zo nog wel even op Instagram te zetten – dan is het niet voor niets geweest.’

De misplaatste racer

Bij karten draait het over het algemeen om de snelste rondetijd, maar deze karter denkt dat hij in een race zit en zal je niet laten passeren – zelfs als jij overduidelijk sneller bent en hij je helemaal niet kent. Ben je er eindelijk voorbij, dan zal hij er alles aan doen om je door middel van een vreemde racelijn of een raar rempunt weer in te halen en je nogmaals te blokkeren.

De klager

Voor de klager wat het altijd te druk op de baan en er zat nét bij zijn snelle ronde een sloompie in de weg, anders was ie twee seconden sneller geweest. Of zijn kart was ‘sowieso langzamer dan de rest’ en ‘deze banden waren echt niet best’. En net toen het lekker ging, was de heat voorbij.

De bloedsnelle kleuter

Door de helm kun je niet zien hoe oud dit mini-mensje is. Misschien is ie twaalf, maar voor je gevoel is het een kleuter. Onderschat het kleine mannetje niet: waarschijnlijk is hij al op z’n vijfde door papa (die ergens langs de baan staat te schelden) in de kart geplaatst in de hoop dat hij de nieuwe Max Verstappen is. En hij is sneller dan jij. Veel sneller.

De gezelligheidskarter

Leuk joh, een uitje met de collega’s of de oud-bewoners van het studentenhuis. Lekker borrelhapjes wegwerken en lullen over niks – en oh ja, ze gingen ook nog even karten. Maakt flauwe grapjes tijdens de briefing en heeft dan ook geen idee wat de vlaggen betekenen. Rijdt als een dweil over de baan terwijl hij uitbundige gebaren maakt naar zijn mede-lolbroeken. Is blij als z’n helm weer af mag. Bier!

De schoonmoeder

Komt dicht bij het sloompie, met het verschil dat ze het niet alleen heel griezelig vindt, maar ook bezorgd is over je welzijn. Is in staat om midden op de baan te stoppen en uit te stappen als er iemand achterstevoren staat: gaat het wel goed, jongen? Moet ik even een bekertje prik voor je halen? Heeft er trouwens wel iemand krentenbollen meegenomen? Die patat is hier zo duur…

Foto: Jerome Wassenaar / KartFabrique en Koen van Ginkel / Unsplash

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)