Het zal er al even aan te komen, en nu is het zover. De Volkswagen ID R heeft een nieuw record gezet voor elektrische auto’s op de Nürburgring. De Franse coureur Romain Dumas ging in 6 minuten en 5,3 seconden over de bekende Nordschleife. Dat is 40 seconden sneller dan het vorige record voor elektrische auto’s; dat bedroeg 6 minuten en 45,9 seconden, op naam van de Nio EP9.

Naast dit record komt de Volkswagen ID R ook binnen op de tweede plaats van de ranglijst van de snelste auto’s die ooit in de ‘groene hel’ hebben gereden. De enige snellere auto is de Porsche 919, die met 5 minuten en 19,6 seconden nog sterk bovenaan staat.

‘Het is een goede rondetijd, we hadden het niet verwacht’, aldus Dumas. ‘We mikten op 6 minuten en 15 seconden. Maar ronde na ronde gingen we steeds sneller, de technici begrepen de auto steeds beter. Ik denk dat het team deze rondetijd verdiend heeft.’

Opvallend is het wel, aangezien de Volkswagen ID R ‘maar’ 679 pk haalt uit zijn twee elektromotoren. Zijn grootste concurrent, de Nio EP9, heeft een angstaanjagend vermogen van 1.358 pk. Om dit verschil te compenseren, heeft Volkswagen veel elementen uit de Formule 1 gebruikt, waardoor de topsnelheid nu ook boven de 250 km/u ligt. Het zou nog sneller kunnen met minder voorzichtig energiemanagement, aangezien de ID R nu 20 procent batterijlading per ronde wint via zijn regeneratieve remsysteem.

Het ziet er dus naar uit dat elektrische auto’s de recordlijstjes van de Nürburgring gaan overnemen. Nu staat de Porsche 919 nog op één, maar de EV’s komen steeds dichterbij…

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)