Wat als het nou de andere kant op was geslagen aan het begin op deze eeuw? Dat mensen niet massaal kozen voor de Nissan Qashqai en de vele crossovers die volgden, maar juist helemaal wild werden van de Fiat Idea, Hyundai Matrix en Seat Altea? Dan had Volkswagen ongetwijfeld brood gezien in een Volkswagen Touran R36. Eén blik naar buiten leert dat men toch liever over de andere weggebruikers heen tuurt, in plaats van plek te hebben voor een spontane verhuizing. Daarom bouwde een dealer in Nederland zelf een Touran R36.

‘Het idee is ooit ontstaan omdat wij ruim 50 Volkswagen Passat R36’s hebben verkocht, daar hebben we naam mee gemaakt in de VW-scene‘, vertelt dealer Gerard Kesteloo aan TopGear. Groot nadeel van een Passat: er passen maar vijf personen in. ‘Zodoende dachten we: waarom heeft Volkswagen de Touran nooit als R36 ontwikkeld?’

En zo ontstond het idee voor deze zevenzitter met 315 pk. De 1.4 TSI moest plaatsmaken voor de 3,6-liter V6 uit de Passat, met de bijhorende DSG-automaat.

Er werd 200 uur aan de auto gesleuteld. Gerard vult aan: ‘Er moesten bijvoorbeeld aircoleidingen en hitteschilden op maat worden gemaakt om alles passend te krijgen. De uitlaat is volledig op maat gemaakt vanaf de katalysator. Ook een leuk feit is dat we de complete historie van de donorauto en de Touran zelf hebben liggen. Dit is een hele tas vol aan documentatie. De motor had bij aanschaf 120.000 kilometer gereden en de auto 128.000, dat vonden we mooi bij elkaar passen. Geen grote verschillen!’

Specificaties Volkswagen Touran R36

De 0-100-tijd is gemeten op 4,8 seconden en de topsnelheid is zelfs 280 km/u. Momenteel gaat alle power nog naar de voorwielen, maar alle onderdelen om de auto vierwielaandrijving te geven, zijn aanwezig. Naast de motor kreeg de Touran de remmerij van de R36 en werden diverse onderdelen overgezet, zoals de pedalen en het stuur. Voor 25.996 euro haal je de Volkswagen Touran R36 op bij Kesteloo Automotive. De Volkswagen-dakkoffer krijg je er gratis bij.

De Volkswagen Touran R36 in actie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)