Na de ID.3 is dit de tweede elektrische VW, en de eerste die het merk aanduidt als ‘wereldauto’, voor meerdere markten. De komst van de Volkswagen ID.4 is dus eigenlijk hét grote ID-moment. Geen druk verder, hoor…

Iedereen weet dat als je wereldwijd wilt scoren met een auto, je maar het best met een SUV kunt komen. Waar Europeanen normaal gezien van hatchbacks houden, Amerikanen van sedans en Chinezen van sedans die disproportioneel zijn uitgerekt, houdt iedereen overal van SUV’s en crossovers. Het is dus duidelijk wat je te doen staat als je een nieuw elektrisch (sub)merk wilt opstarten. Met een SUV heb je meteen de handen op elkaar – en zo’n carrosserievorm biedt nog meer ruimte aan je accupakket ook. Scheelt weer ontwikkelingsgedoe.

VW’s ID-afdeling is het om het even wat voor soort auto ze moeten bouwen: al hun creaties staan immers op het vol-elektrische MEB-platform, dat als een soort kneedbaar skateboard plek biedt aan welke carrosserievorm je ook maar kunt bedenken. Eerst een ID.3’tje doen voor Europa? Is goed hoor. Dan meteen maar een Volkswagen ID.4 erachteraan voor de hele wereld? Doen we joh, geen punt. Waarom in die volgorde? Geen idee. Maakt het uit? Vast niet.

Technisch veel overeenkomsten met de ID.3

De Volkswagen ID.4 is dus op veel vlakken vergelijkbaar met de ID.3 die je de laatste tijd waarschijnlijk al vaak hebt zien rijden. Ook qua uiterlijk valt hij mooi in lijn met die auto, al moeten we zeggen dat we z’n achterkant (dansende 3D-lampen ten spijt) wat belegen vinden naast z’n scherp getekende broertje. Maar net als de hatchback draagt ook deze crossover zijn styling bijzonder goed en kan ie een kleurtje en een stel interessante velgen prima hebben. Het is voor iedereen duidelijk dat je iets ‘van de nieuwe generatie’ rijdt, zonder dat je al te opzichtig voor de dag komt. Een pluim voor de ontwerpers.

De Volkswagen ID.4 is aan de late kant

VW is wel vaker laat op een feestje, maar áls ze dan verschijnen, hebben ze alle aandacht en zijn ze meteen de sfeermakers. Anders gezegd: elektrische crossovers zijn er al wel meer, maar deze zal zijn stempel gaan drukken en geen onopgemerkt bijrolletje spelen. Wat begint met de exterieur-styling van de Volkswagen ID.4, zet zich naadloos voort wanneer je instapt. Er werd duidelijk in een vroeg stadium besloten dat je in deze omgeving moest kunnen ontsnappen aan het stressvolle leven van nu: je voelt de rust bijna over je neerdalen zodra je gaat zitten. Goede stoelen met losse armsteunen, kalmerende vormgeving, doodse stilte zodra je de deur sluit. Het is hier een verademing, luchtig en ruim, met genoeg opbergplek voorin en uiteraard een vlakke vloer achterin. Prettig toeven wanneer je aan de snellader staat te wachten.

Trekjes van de Golf

Je krijgt dezelfde swipe-knopjes als in de Golf. Daar hebben we inderdaad bakken kritiek op geleverd en hier zijn we er ook niet direct blij mee, maar op de een of andere manier passen ze wel beter in het geheel. Verder straalt de ID.4 uit dat het allemaal heel normaal is – geen geforceerde koperen randjes of blauwe accentjes om continu z’n EV-heid te benadrukken. Alleen pedaalrubbers in de vorm van een pauze- en play-knop. Lolletje, moet kunnen.

In onze testauto, de non-plus-ultra Volkswagen ID.4 1st Edition Max met een schrikbarende prijs van 57 mille – komen we zo nog even op terug – hebben we een panoramadak, een 12-inch infotainmentscherm met het nieuwste Discover Pro-systeem (uiteraard connected tot en met), intrigerende bekleding die ArtVelours heet en een head-up display met augmented reality. Dat klinkt doodeng, en als jij ooit bij het zien van je eerste 3D-film onder je stoel dook toen er iets op je af kwam, is het dat misschien ook.

Navigatie op de voorruit

Wat het inhoudt, is dat de navigatieaanwijzingen van de auto op de voorruit worden geprojecteerd: je ziet bewegende pijlen in de verte verschijnen bij de straat waar je in moet rijden, die steeds groter worden naarmate je dichterbij komt. Het ID Light, een brede lichtstrip onder de voorruit, staat de pijlen bij met een kleurrijke animatie in dezelfde richting. Verder zie je nog de ‘normale’ navi-aanwijzingen op je grote scherm, op je tellerscherm en in je head-up display (onder de AR-pijl) en geeft de stem je natuurlijk de bijbehorende instructie. Met andere woorden: rij je nu nóg verkeerd, dan kun je voortaan beter lopend aan het verkeer deelnemen.

Het AR-gebeuren staat ook in verbinding met de rijassistenten, en hoewel dat de techfreaks vast zal kunnen bekoren, zien wij het nut er niet zo van in. Wanneer de adaptieve cruisecontrol en stuurhulp zijn geactiveerd, zie je twee groene lijnen die je rijstrook volgen (inclusief bochten) en verschijnen er streepjes en pijltjes onder auto’s die je nadert: ‘Let op, hier heb je er weer een!’ Sorry, maar als je dat nodig hebt om overig verkeer op te merken, als je het zelfs maar handig vindt, komen we nogmaals met onze suggestie voor een autoloos leven. En dan als het even kan gecombineerd met een kluizenaarsbestaan hier ver vandaan.

Er zijn veel verschillende Volkswagen ID.4’s

De Volkswagen ID.4 wordt nogal uitgebreid in de markt gezet. Er komen acht verschillende uitrustingsniveaus ‘om het overzichtelijk te houden’ – aha – en je kunt kiezen uit de twee grootste van de drie accu’s die ook onder de ID.3 hangen: 52 of 77 kWh. In het tweede kwartaal van dit jaar komt er een vierwielaangedreven versie met een tweede elektromotor. Voor nu moet je het doen met een enkele motor op de achterwielen. In combinatie met de grote accu is dat, het wordt voorspelbaar, dezelfde 204 pk en 310 Nm sterke unit als in de ID.3. De crossover gaat ermee van 0 naar 100 in 8,5 seconden en kan volgens opgave 502 kilometer ver rijden.

In dit laatste heeft Volkswagen kennelijk veel vertrouwen, want op de ochtend van onze enkele testdag krijgen we de ID.4 mee met 70 procent acculading. Volgens de boordcomputer is dit goed voor een rijbereik van 260 kilometer, niet geheel in lijn met de opgave. Een kleine 200 kilometer later – waarvan, toegegeven, een aardig deel op de snelweg – zitten we diep in het rode gebied van het laadbalkje. En het is vandaag niet eens heel koud, een graad of 10. Hetzelfde euvel zagen we eerder bij de ID.3: de fabrieksopgave mag je met een relatief grote korrel zout nemen. Dan hou je (als je start met 100 procent) nog steeds een respectabele afstand over, maar wat er gebeurt als je de kleinere accu kiest, mag duidelijk zijn.

De acceleratie van de Volkswagen ID.4

Een ander punt is de snelheid. 8,5 seconden naar de 100 is aardig, maar niet schokkend. En laat er in deze prijsklasse (de ID.4 met 77-kWh accu is er vanaf ruim 47 mille) nu ook keuze zijn uit EV’s die je wel degelijk van je stoel kunnen blazen. De Tesla Model 3 is een voor de hand liggende, maar die is wat minder praktisch en een Model Y is flink duurder.

De Ford Mustang Mach-E is wel een realistische concurrent, en de ‘traagste’ versie daarvan doet al 6,2 seconden naar de 100. Voor de prijs van deze Volkswagen ID.4 1st Edition Max koop je al bijna een Volvo XC40 P8: 4,9 seconden. Ja ja, we weten het, bij familiecrossovers draait het niet om snelheid. En de Mustang mag bijvoorbeeld iets minder trekken dan de ID.4 (750 tegen 1.000 kilo). Maar zou jij, als TG-lezer, niet serieus nadenken over een auto die voor hetzelfde geld enkele seconden sneller z’n sprintjes trekt?

Ergens gaan we er ook van uit dat er een grote groep mensen is die auto’s als de Tesla en Ford niet eens als alternatief zal overwegen. Omdat ze vallen voor de knappe vibe van de ID-modellen, of omdat ze nu eenmaal per se een Volkswagen moeten hebben. In dat geval neem je genoegen met minder performance, maar krijg je wel uitstekende rijeigenschappen.

Dempers met vijftien standen

Onze Volkswagen ID.4 heeft het optionele Dynamic Chassis Control dat je de dempers in vijftien (!) trappen laat verstellen – kom daar maar eens om bij die Mustang – waarbij er ook echt flink verschil zit tussen de uitersten. Wil je zacht zoeven: dat kan. Liever stevig hoeken: dat kan ook. In de Sport-stand voel je de hele auto zich aanspannen en krijgt de progressieve besturing een goed gewicht. De stijve carrosserie kantelt een beetje mee in de bochten, maar het blijft allemaal gemoedelijk.

Bij naderende kruispunten of bebouwde kommen regenereert de ID.4 extra; of gebruik de B-stand om altijd maximale remwerking te hebben (een echte one-pedal-modus is er niet). Typische achterwielaandrijvingscapriolen kun je vergeten, daar laat de elektronica je niet eens bij in de buurt komen. Een ander leuk trucje kan de ID.4 wel: hij heeft een draaicirkel van iets meer dan 10 meter, evenveel als de veel kleinere T-Cross, waarbij het voelt alsof de voorkant op zwenkwieltjes staat.

Even wennen

Het zwakste punt van de rijervaring zijn de remmen. Er zit een zwevend, losgekoppeld gevoel in het pedaal dat samenhangt met de overgang van regenereren naar echt remmen – dat punt is onduidelijk, wat weinig vertrouwen wekt. Meermalen passen we intuïtief pedaaldruk toe als we een op een kruising af komen, waarbij de laatste meters blijkt dat we niet genoeg vertragen en we stevig moeten bijtrappen. Je zult eraan wennen, maar de bediening van je belangrijkste veiligheidsitem zou niet iets moeten zijn wat gewenning vergt.

Al met al is dit een solide binnenkomer van VW op de elektro-crossovermarkt. Voor veel klanten zal het de eerste kennismaking met elektrisch rijden zijn, en de ID.4 maakt de overstap leuk en gemakkelijk, met styling en technologie waar weinig op valt af te dingen. Met de kleinere 52-kWh accu beginnen de prijzen van de ID.4 bij 40.690 euro. Mits je je qua uitrusting kunt inhouden, heb je zo behoorlijk wat elektrische SUV voor een mooi bedrag.

De accukeuze bij de Volkswagen ID.4

De meeste ID.4-uitvoeringen zijn uitgerust met de grootste 77-kWh accu. De 52-kWh optie is voorbehouden aan de instappers City en Style. Beide pakketten krijgen een garantie van acht jaar of 160.000 kilometer mee, die geldt als de batterij na die tijd of afstand minder dan 70 procent van zijn capaciteit overheeft. De kleinere accu doet bij laadpalen 7,2 kW en kan tot 50 kW snelladen (100 kW als optie), terwijl de grote op straat 11 kW en bij de snellader tot 125 kW aankan.

Handig: op je scherm zie je bij laders in de buurt de beschikbare laadsnelheid staan, zodat je weet welke je moet hebben als je een beetje vlot weer verder wilt. Via Volkswagens We Charge-service kun je in een app je laadprocessen beheren en met de laadpas van hun mobiliteitspartner Shuttel scoor je je energie CO2-neutraal. Alles om je als (nieuwe) elektrorijder een beetje op je gemak te stellen.

Specificaties Volkswagen ID.4 1st Edition Max (2021)


Motor
1 elektromotor
204 pk
310 Nm
77 kWh (accu)
Aandrijving
achterwielen
traploos
Prestaties
0-100 km/u in 8,5 s
top 160 km/u
Verbruik (gemiddeld)
17,2 kWh/100 km, A-label
Actieradius (opgave)
502 km (WLTP)
Laadtijd
7:30 uur bij 11 kW
0:38 uur bij 125 kW (80%)
Afmetingen
4.584 x 1.852 x 1.640 mm (l x b x h)
2.771 mm (wielbasis)
2.124 kg
543 / 1.575 l (bagage)
Prijzen
€ 57.040 (NL)
€ 56.915 (B)

Reacties

  • Petrolhead heeft op 8 maart 2021 geschreven:

    Deze uitvoering is nogal prijzig maar in het grote plaatje liggen de prijzen in lijn met een Tesla 3. Ja, die is heel snel, maar in alle andere opzichten is er toch geen enkele reden meer om daar voor te kiezen als je deze kan krijgen? Waarschijnlijk worden er daarom ook nauwelijks nog Tesla’s verkocht in Nederland.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)