Vandaag bereikte ons het nieuws dat Charles Leclerc de vervanger wordt van Kimi Räikkönen. Ferrari degradeert Räikkönen naar Sauber en krijgt daar aanstormend talent Charles Leclerc voor terug.

Een mogelijkheid die wij en nog duizenden anderen een paar maanden terug al hadden voorspeld. Laat ons voor je op een rijtje zetten wie Ferrari’s nieuwste scheurneus eigenlijk is en hoe zijn carrière in de autosport van de grond kwam.

Hoe het begon

Charles Leclerc is op 16 oktober 1997 op deze aardbol gezet in Monte Carlo, Monaco. Hij is dus maar zestien dagen jonger dan Max Verstappen. Het verlangen om te racen zat er bij Charles op jonge leeftijd al in. Vader Hervé was een autoracer in hart en nieren. In de jaren 80 en 90 reed hij in de Formule 3. Ook in de kartwereld was hij een gerespecteerd figuur.

Ook leerde Leclerc veel van Jules Bianchi, zo schrijft Charles ook op Twitter. Bianchi was een goede vriend van Leclerc. Jules won zijn kampioenschap in autosport toen Charles nog maar tien jaar oud was. Helaas leven beide inspiratiebronnen niet meer.

Charles Leclerc op de kartbaan

In 2005 begon hij zijn autosportcarrière door serieus kont te schoppen op de kartbaan. Binnen zeven jaar wist hij in maar liefst negen kampioenschappen op de eerste plaats te eindigen. Maar vanaf 2012 lukte het hem even niet meer om kampioensbekers in de wacht te slepen. Tijd voor iets nieuws.

Gelukkig voor Charles kreeg hij in 2014 de mogelijkheid om de overstap te maken naar groter spul: in de Formule Renault 2.0 Alps mocht hij het opnemen voor team Fortec Motorsports. Dat seizoen mocht hij zeven keer het podium betreden en behaalde hij een dubbele overwinning op het Autodromo Nazionale Monza. Met 199 punten eindige hij als tweede in het kampioenschap. Datzelfde jaar nog deed Charles namens Fortec drie keer mee aan raceweekenden in de Eurocup Formule Renault 2.0. Driemaal stond hij op het podium.

Veel potentie

Een jaar later, in 2015, maakte Charles Leclerc zijn debuut in de Formule 3. In het Europees Formule 3-kampioenschap kwam hij uit voor het team van Van Amersfoort Racing. Dezelfde leerschool als Max Verstappen. Daar ging hij zo lekker dat hij van team Ferrari een uitnodiging kreeg om deel te nemen aan de Ferrari Driver Academy, waar hij sinds 2016 dan ook lid van is.

Datzelfde jaar maakte Charles een uitstapje naar de GP3 Series, waar hij voor ART Grand Prix ging rijden. Met 202 punten werd hij kampioen. Daarna, in 2017, maakte hij opnieuw een overstap, dit keer naar de Formule 2, waar hij in het team van Prema Racing zijn ding mocht doen. En je raadt het al: wéér kampioen.

Charles Leclerc in de Formule 1

In 2018 voegde Charles Leclerc zich bij Sauber Alfa Romeo en maakte hij zijn debuut in de Formule 1. Door de ruil tussen Ferrari en Sauber is Charles nu dus bij team Ferrari terechtgekomen. Vanaf volgend jaar zal hij daar dan ook gaan racen. Neem één ding van ons aan: dit is een talent dat je in de gaten moet houden. Niet dat je een keus hebt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Lees meer over ferrari
Lees meer over formule 1