De race waarbij je zeker weet dat je niet hoeft te checken of er nog een tijdsverschil is. Om 15:00 uur gaat het zondag wederom los op het circuit in de duinen. En dit jaar is het net even anders dan voorgaande jaren, want met een beetje geluk (of pech voor de aanwezigen) gaat het regenen. Het is de derde keer dat de GP van Nederland deze eeuw wordt verreden op Circuit Zandvoort. De afgelopen twee keer won Max Verstappen de race, en laten we heel eerlijk zijn: het moet raar lopen wil hij deze ook niet met het grootste gemak in zijn zak steken. Statistisch gezien, dan.

Robert Doornbos zegt in zijn column in TopGear Magazine: ‘Vanwege de zomersluiting van de fabrieken verwacht ik in Nederland en Italië nog geen grote updates. Een nieuwe vloer of een nieuwe voorvleugel, dat kost een hoop tijd om te ontwikkelen. En ze kiezen ook wel de juiste circuits uit om zulke updates te introduceren. Zandvoort is een heel afwijkend circuit, want het is smal, snel, hoge downforce, er zijn verschillende types asfalt en je hebt die kombochten. Veel data is er niet, want er is pas twee keer geracet door F1-auto’s. In Zandvoort moeten de rijders het verschil gaan maken.’

Wat moet ik weten over de F1-race op Zandvoort?

Het circuit is voor de terugkomst van de F1 fors onder handen genomen met twee nieuwe kombochten en veel asfalt. Veel veranderingen zijn er sinds 2020 niet meer doorgevoerd, dus je kijkt in grote lijnen naar hetzelfde circuit als voorgaande jaren. Het schijnt om het circuit heen dit jaar allemaal net wat beter aan te lopen te zijn.

Zandvoort is een krap circuit met heel weinig inhaalmogelijkheden. Net als in Monaco is een goede kwalificatie dus cruciaal. Als je genoeg snelheid meeneemt in de laatste kombocht, kun je op het rechte stuk misschien inhalen, maar qua breedte is het daar erg makkelijk om te verdedigen.

Voor wie staat er veel op het spel?

Aankomend weekend zal er voor Verstappen en Pérez weinig veranderen aan de stand in het kampioenschap. Alonso staat maar één puntje boven Hamilton, dus het kan zomaar zijn dat de Mercedes-coureur naar de derde plek gaat. Leclerc en Russell staan gelijk met 99 punten voor plek vijf en zes.

Zelfs Sainz zou naar de vijfde plek kunnen gaan, die staat nu op 92 punten. Ocon en Piastri staan op respectievelijk de tiende en elfde plek met maar één puntje verschil. Net als Zhou en Tsunoda op de zestiende en zeventiende plek. En het zou leuk zijn voor Ricciardo als hij in Nederland zijn eerste punt zou scoren bij AlphaTauri.

Wat zegt Max Verstappen?

‘De zomerstop was echt lekker, ik heb flink wat tijd gehad om te ontspannen met vrienden. Ik heb er zin in om nu aan de slag te gaan met de tweede helft van het seizoen en er is geen betere manier dan om in Nederland te beginnen. Het is een geweldig circuit en natuurlijk zijn de fans daar geweldig, dus ik heb zeker zin om weer de baan op te gaan. Het lijkt erop dat het weer een rol kan spelen, maar dat maakt mij niet uit, nat of droog, we zullen ons best doen om het maximale aantal punten te scoren’, zegt de coureur op Verstappen.com.

Hoe is het weer tijdens de F1-race in Zandvoort?

Er is alle dagen best wat kans op regen. Op vrijdag is er best wat regen voorspeld met zelfs wat onweer. Het lijkt er nu op dat de kwalificatie op een opdrogende baan gereden gaat worden, wat kan zorgen voor een interessante opstelling; want welke banden kiezen de coureurs? Voor de race is er ook een kans op neerslag. Overigens werd er vorig jaar ook wat regen voorspeld, maar dit bleef toen uit.

Hoe laat begint F1 op Zandvoort?

Vrijdag
1e vrije training: 12:30 uur – 13:30 uur
2e vrije training: 16:00 uur – 17:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 11:30 uur – 12:30 uur
Kwalificatie: 15:00 uur – 16:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie