De GP van Hongarije leek vanaf de kwalificatie af te stevenen op een dominant raceweekend voor Max Verstappen. Ongeveer tien ronden voor de finish bleek P1 toch onhoudbaar te zijn door een snel naderende Hamilton die dankzij een gewaagde, maar geniale strategie op vers rubber reed.

Was een overwinning mogelijk?

Zat Red Bull te slapen op de pitmuur en hadden ze Verstappen op een andere strategie moeten zetten om de race te winnen? Na Hamilton de pitstraat in duiken, dat was in ieder geval geen optie. Teambaas Christian Horner zei tijdens de race al tegen Sky Sports: ‘Als we Verstappen na Hamilton lieten stoppen, was hij zijn positie kwijt geweest.’ En het is een vrijwel onmogelijke opgave om een Mercedes met Hamilton achter het stuur in te halen op de Hungaroring als je op gelijkwaardig rubber staat.

Dan blijft er nog een andere optie over: Verstappen eerder laten stoppen. Hamilton verkeerde met zijn tweede positie en een zee van ruimte achter hem in een luxe positie. Mercedes had daardoor volledige vrijheid in de keuze om een extra pitstop te maken. Zij hadden niks meer te verliezen door nieuwe banden te halen. Als Verstappen eerder naar binnen was gegaan, had hij P1 vrijwillig op moeten geven voor een riskante strategie en was Hamilton waarschijnlijk doorgegaan op de harde band.

Combinatie van factoren

De winst van Hamilton was dus vooral een samenloop van omstandigheden en een goede coureur in de beste auto van het veld. Als Ferrari sneller was en dichter bij Hamilton zat, had de strategie van Mercedes niet gewerkt. Of wat dacht je van Gasly in dezelfde auto als Max Verstappen? In de slotfase van de race was er in ieder geval weinig te veranderen.

Ook al glipte de overwinning uit Max zijn handen, het was nog steeds een goed weekend voor de Nederlander. Zijn kansen op het kampioenschap zijn dit seizoen toch nooit reëel geweest. Er moet vooral op de tweede plek in het kampioenschap gefocust worden. En aangezien Bottas niet verder kwam dan P8, is de achterstand op de Fin nog maar zeven punten.

Stand Formule 1-kampioenschap na de GP van Hongarije 2019

01.  L. Hamilton 250
02.  V. Bottas 188
03.  M. Verstappen 181
04.  S. Vettel 156
05.  C. Leclerc 132
06.  P. Gasly 63
07.  C. Sainz Jr. 58
08.  K. Räikkönen 31
09.  D. Kvyat 27
10.  L. Norris 24
11.  D. Ricciardo 22
12.  L. Stroll 18
13.  K. Magnussen 18
14.  N. Hulkenberg 17
15.  A. Albon 16
16.  S. Pérez 13
17.  R. Grosjean 8
18.  A. Giovinazzi 1
19.  R. Kubica 1
20.  G. Russell 0

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)