De strijd om het F1-kampioenschap 2022 is beklonken. Max Verstappen behaalde, na enige verwarring, genoeg punten tijdens de GP van Japan om niet meer ingehaald te kunnen worden. Verstappen strijdt nu nog om een aantal records. Andere coureurs en teams strijden nog om punten en de vele miljoenen die ermee gemoeid zijn. Kortom, het seizoen gaat verder met de GP van Amerika 2022.

Leuk weetje: in totaal is er op 14 verschillende Amerikaanse circuits ooit een Formule 1-race verreden. En daar komt volgend jaar nog een extra circuit bij wanneer ze over The Strip racen in Las Vegas. Maar eerst dus de race van dit weekend op het Circuit of the Americas, afgekort COTA. Daar wordt sinds 2012 de GP van Amerika gehouden. De race van dit jaar betekent de 46ste Grand Prix van de Verenigde Staten.

Voor de eerste vrije training stappen vier nieuwe namen in: Robert Shwartzman bij Ferrari, Alex Palou bij McLaren, Logan Sargeant bij Williams en Théo Pourchaire bij Alfa Romeo. Deze teams halen extra voordeel uit de young driver tests. Zij mogen namelijk een half uur van de extra lange tweede vrije training spenderen op banden van dit jaar, terwijl de overige teams hun hele tweede training opvullen met het testen van het rubber voor volgend jaar.

Wat moet ik weten over de GP van Amerika?

Het Circuit of The Americas is net als andere banen onderverdeelt in drie sectoren. Het aparte aan dit circuit in Texas is dat de drie sectoren erg van elkaar verschillen. Na een steile klim naar de eerst bocht bestaat de rest van de eerste sector uit snelle S-bochten. Hierna volgt in de tweede sector een lang recht stuk. Vervolgens is laatste sector wat trager met korte bochtjes.

Red Bull heeft de afgelopen raceweekenden bewezen dat hun RB18 op zo’n beetje elke baan superieur is. Door de hoge snelheden in de eerste en tweede sector verwachten we dat Red Bull ook hier weer zal domineren. Ook zijn de hoge snelheden goed nieuws voor Alpine, die dit jaar lekker gaan op circuits waar de topsnelheid belangrijker is dan neerwaartse druk.

Voor wie staat er veel op het spel?

Het gevecht om de tweede plaats bij de coureurs is nog in volle gang. Sergio Pérez is na de GP van Japan Charles Leclerc voorbij gegaan. Pérez ligt nu één puntje voor op de Monegask. Daarachter strijden Russell (207 punten), Sainz (202 punten) en Hamilton (180 punten) om de vierde plaats in het coureurskampioenschap.

Bij de teams kan Red Bull Racing dit weekend het constructeurskampioenschap binnenslepen. Wanneer Red Bull 26 punten scoort, kan Ferrari hen niet meer inhalen. Ook bij een 1-2 voor het team uit Maranello zijn de plaatsen 3 en 4 genoeg voor Red Bull om het kampioenschap te beklinken. Daarnaast is Red Bull kampioen wanneer Ferrari 18 punten of minder scoort.

Wat zegt Max Verstappen?

‘Circuit of the Americas is geen gemakkelijk circuit. Vooral in de eerste sector, met veel snelle bochten direct achter elkaar, moet je in het juiste ritme komen. Maar ik vind Austin echt een mooi circuit om op te rijden’, zegt Max Verstappen op Verstappen.com.

Hoe is het weer op Circuit of the Americas in Amerika?

We kunnen opgelucht ademhalen. Er wordt geen regen voorspeld voor het raceweekend in Austin. Op vrijdag en zaterdag schijnt de zon met temperaturen richting de 30 graden Celsius. Zondag is er wat bewolking, maar volgens de voorspellingen komt hier geen regen uit. Wel neemt naarmate het weekend vordert, de wind toe, wat ook nog een rol kan gaan spelen.

Hoe laat begint F1 op Circuit of the Americas?

Vrijdag
1e vrije training: 21:00 uur – 22:00 uur
2e vrije training: 00:00 uur – 01:30 uur

Zaterdag
3e vrije training: 21:00 uur – 22:00 uur
Kwalificatie: 00:00 uur – 01:00 uur

Zondag
Race: 21:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie