Het raceweekend in Singapore vorige week was er een om snel te vergeten voor Max Verstappen. Na pech op pech, eindigde Verstappen als zevende. Hij verspeelde daarmee zijn eerste kans om het kampioenschap voor de tweede keer te winnen. Tijdens de GP van Japan in 2022 krijgt hij zijn tweede matchpoint op het asfalt van Suzuka.

Het circuit is ontworpen door de Nederlander Hans Hugenholtz in opdracht van de oprichter van Honda, Soichiro Honda. Sinds 1987 wordt hier de GP van Japan verreden. Senna en Prost crashten samen twee jaar op rij, wat in beide gevallen het kampioenschap bepaalde. In 1989 in het voordeel van Prost, het jaar erop in het voordeel van Senna

Wat moet ik weten over de GP van Japan?

Het circuit ligt in een gloeiend landschap waardoor er hoogteverschil is. Het achtvormige circuit heeft als grootste uitdagingen de S-bochten na het rechte stuk en de zogenoemde 130 R-bocht vlak voor de laatste chicane. Voor de Gran Turismo-spelers, dat is de bocht die je nét wel nét niet vol gas kunt nemen.

Motorvermogen is cruciaal op dit circuit vanwege twee lange rechte stukken en veel hogesnelheidsbochten. Er zijn weinig duidelijke plaatsen waar je gemakkelijk in kunt halen. Je kunt het proberen op het rechte stuk richting 130 R of op het enige DRS-gedeelte op het recht stuk van start/finish.

Voor wie staat er veel op het spel?

Sowieso ligt hier de kans voor Verstappen om wereldkampioen te worden. Hij moet tenminste acht punten meer scoren dan Leclerc en zes punten meer dan Pérez. Dat betekent dat hij sowieso kampioen is wanneer hij de race wint met de snelste ronde. Wint hij zonder de snelste raceronde, dan moet Leclerc derde of lager finishen en Pérez tweede of lager. Wanneer Leclerc en Pérez uitvallen, heeft Verstappen genoeg aan een zesde plaats.

Alpine had vorige week twee uitvallers. Door dit resultaat is McLaren Alpine gepasseerd in het constructeurskampioenschap en is het verschil nu vier punten. Alpine wil dus zeker weten hoger eindigen dan McLaren. De strijd onderin gaat ook door. Alpha Tauri, Haas en Aston Martin strijden om de zevende plaats in het kampioenschap.

Aston Martin kwam sterk voor de dag in Singapore met een zesde plaats voor Stroll en P8 voor Vettel. Hierdoor staan zij nu op de zevende plaats met 37 punten terwijl Haas en Alpha Tauri beide op 34 punten volgen. Als Aston Martin blijft scoren, dan kunnen ze wellicht zelfs Alfa Romeo inhalen. Het Italiaanse team heeft 52 punten.

Wat zegt Max Verstappen?

‘Suzuka is een supermooi circuit om over te rijden, heb ik ervaren. Maar het is ook moeilijk, je moet de bochtencombinaties goed doorkomen. Ik heb op Suzuka voor het eerst tijdens een Grand Prix-weekend gereden en dat alleen al maakt het voor mij een bijzonder circuit’, zegt Verstappen op Verstappen.com.

Hoe is het weer op Suzuka in Japan?

Net als in Singapore kunnen we regen verwachten. Deze voorspellingen schrijven namelijk voor dat het op vrijdag met bakken uit de hemel komt. Met name in de ochtend en de middag gaat het volgens de voorspelling regenen. En ja, dat is precies wanneer de F1 traint. Op zaterdag blijft het droog, maar op zondag kan er nog een beetje regen vallen.

Hoe laat begint F1 op Suzuka?

Vrijdag
1e vrije training: 05:00 uur – 06:00 uur
2e vrije training: 08:00 uur – 09:30 uur

Zaterdag
3e vrije training: 05:00 uur – 06:00 uur
Kwalificatie: 08:00 uur – 09:00 uur

Zondag
Race: 07:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)