Het is een stuk droger bij het begin van de kwalificatie van de GP van Singapore in 2022 dan de vrije training eerder deze dag, maar het is niet droog genoeg voor de slicks. De coureurs komen naar buiten op intermediate-banden en houden ze heel Q1 onder de auto’s. De coureurs van Williams, Ocon, Bottas, en Ricciardo mogen niet door naar Q2.

Q2

Als de auto’s opnieuw de garage uitkomen, rijdt de ene Ferrari bijna tegen de andere aan. Hopelijk voor het team is dit gelijk de laatste blunder. Ook nu gaan de coureurs weer naar buiten op de intermediates. Halverwege Q2 gebeurt er iets geks. Leclerc geeft aan dat hij wel slick-banden wil, hij wordt naar binnen geroepen maar wordt toch naar buiten gestuurd op inters.

Heel kort daarna komt Stroll naar binnen en hij krijgt wel een setje slick-banden, net als zijn teamgenoot Vettel. Ook Zhou krijgt een setje banden met de rode wang. Gezien de rondetijden lijkt de keuze voor slicks nog net even te vroeg te zijn genomen. Alle coureurs die naar de slicks wisselen, vliegen eruit. Ook Russel en Schumacher gaan niet door naar Q3.

Q3

In de periode tussen Q2 en Q3 geeft Leclerc duidelijk aan dat hij graag op de slicks naar buiten wil. Dat mag dit keer. Alleen Tsunoda en Magnussen blijven op de inters en de rest van de coureurs stapt over op de soft-band. Op de slicks moeten de coureurs goed kijken waar ze wat rustiger aan doen, want niet alle plekken van het circuit zijn droog.

Tsunoda schiet naar de eerste plek op inters, maar het duurt niet lang voordat de soft-ploeg de top 7 overneemt. Ook hier blijkt dus gewoon: volg de massa als het gaat om banden. Een gewaagde gok loont niet in Singepore dit jaar.

Hamilton noteert erg goede rondetijden op de slicks en hij staat lange tijd op de eerste plek. Verstappen pakt kort daarna een hoop paarse sectoren, maar weet geen foutloze ronde neer te zetten. Met nog ruim een minuut te gaan scheren de meeste coureurs nog iets van hun rondetijden af.

Verstappen houdt het tot het laatste moment spannend. Hij noteert in zijn ronde twee paarse sectoren, maar haakt op het laatste moment af om nog één poging te wagen. Deze ronde is niet foutloos, maar lijkt wel snel genoeg te zijn. Maar op het laatste moment breekt hij ook deze ronde af en schiet hij de pits in. Er is geen tijd meer om zijn rondetijd te verbeteren.

Waarom kwalificeerde Max Verstappen zo slecht?

Je hoort de frustratie van Max Verstappen over de boordradio als hij vraagt waarom hij moest stoppen. Horner wil niet verklappen over de radio wat er scheelt, maar waarschijnlijk heeft het met brandstof te maken. De FIA wil na de kwalificatie één liter brandstof hebben van elke coureur om te analyseren. Het lijkt erop dat Max niet genoeg brandstof meer zou overhouden.

Als dat zo is, moest Max naar binnen om een penalty te voorkomen. Want als je te weinig brandstof inlevert, krijg je straf en het team moet dus kiezen tussen twee kwaden. Albon kreeg in Australië eerder dit jaar al een penalty voor te weinig brandstof. De afgebroken ronde betekent dat Verstappen blijft steken op een achtste plek.

Teamgenoot Perez start op de tweede plaats met Hamilton vlak achter hem. Leclerc pakt pole. Hoewel het jammer is voor de Nederlandse fans, is het een interessante startopstelling en het biedt wel een mooie kans voor een inhaalrace van Verstappen morgen.

Uitslag kwalificatie GP van Singapore 2022

 1. Leclerc
 2. Perez
 3. Hamilton
 4. Sainz
 5. Alonso
 6. Norris
 7. Gasly
 8. Verstappen
 9. Magnussen
 10. Tsunoda
 11. Russell
 12. Stroll
 13. Schumacher
 14. Vettel
 15. Zhou
 16. Bottas
 17. Ricciardo
 18. Ocon
 19. Albon
 20. Latifi

Hoe laat begint F1 in Singapore?

Zondag
Race: 14:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)