Net zoals het een zekerheid is dat Mazepin ergens in een F1-weekend achterstevoren staat, is het ook een gegeven dat er elk jaar een nieuwe F1-game verschijnt. Eerdere jaren werd de game elke keer een stukje beter, zowel met de wegligging van de auto’s als de gameplay-ervaring. Dit jaar is er weer een goede poging gedaan om die geleidelijke vooruitgang verder uit te bouwen met F1 2021.

Maar dit jaar staan er wel twee grote veranderingen voor de franchise te wachten. Ten eerste krijg je ‘EA Sports’ te zien als je de game opstart. Ontwikkelaar Codemasters is overgenomen door de grote game-maatschappij. We zien vaker dat EA stevig zijn stempel op een ontwikkelaar kan drukken. Daarnaast is dit ook de eerste F1-game sinds de nieuwe generatie consoles. Codemasters wil natuurlijk het maximale uit de nieuwe hardware halen, maar moet er ook rekening mee houden dat nog maar weinig mensen het geluk hebben een PlayStation 5 of Xbox Series X in huis te hebben. Voor deze review van F1 2021 hebben we dan ook gebruikgemaakt van de PS4-versie.

Als je de game voor de eerste keer opstart, krijg je de officiële intro van Formule 1 dit jaar te zien, gevolgd door een fris nieuw menu. Daarbij zie je gelijk dat de game meer dan ooit met elk type racer rekening houdt. Je wordt overspoeld door de verschillende spelopties waaruit je kunt kiezen. Onder andere: Braking Point (de carrièremodus), My Team, twee-speler carrière, tijdrit en een losse Grand Prix.

De carrièremodus Braking Point

De meeste voor de hand liggende optie en het pronkstuk van F1 2021 is Braking Point. In F1 2019 zagen we al een voorzichtig begin met een verhalende carrièremodus. Maar toen je er net een beetje in begon te komen, hield het verhaal alweer op. In Braking Point begin je ook in 2019 als Formule 2-talent Aiden Jackson. Die naam lijkt overigens verdacht veel op die van F2-coureur Jack Aitken, maar dat zal wel aan ons liggen.

Vervolgens promoveer je naar een lager geplaatst Formule 1-team van jouw keuze in een alternatief 2020-seizoen waarbij je voor corona geen vaccin nodig had, maar alleen een flink glas water en twee paracetemol. In jouw rookie-seizoen moet je dit keer niet alleen de vervelende Devon Butler van je afschudden, maar heb je ook te kampen met je norse, oude teamgenoot Casper Akkerman. Uiteindelijk loopt het verhaal door tot in 2021.

Hoe goed is het verhaal?

Van het verhaal hoef je geen hoogstaand drama te verwachten dat uit de pen van Shakespeare had kunnen komen. Ook de stemacteurs zullen geen uitnodiging voor de Oscars krijgen. Daarbij helpt het niet dat het hele verhaal en de tussenfilmpjes in het Nederlands zijn, waardoor het lijkt alsof je naar een nagesynchroniseerde western zit te kijken. Onthoud dat dit een verhaal in een racegame is. Dergelijke games hebben nooit een geweldig verhaal gehad. Als je games voor de verhaallijn speelt, kun je beter naar een ander soort spel kijken.

Toch doet het verhaal wel wat het moet doen

Eerdere games konden soms wat eentonig aanvoelen. Je voltooide een Grand Prix-weekend, vertelde het ontwikkelingsteam waar ze aan moesten werken en dan kon je weer verder met stap één. Met dit verhaal heb je een verbindende factor die je een doel geeft om te racen. Je wilt je rivaal verslaan omdat hij de vorige keer iets gemeens zei of je van de baan duwde. Daarnaast hoef je niet veel zelf aan te passen. Je stapt in de auto en racet op de spannende moment die er toe doen. Deze carrière is dus een goede toevoeging voor de gamer die niet per se alles hoeft te micro-managen en gewoon van het racen wil genieten.

My Team voor de fanatiekere racers

Voor de mensen die wel alle kleine details goed willen hebben en het heft in eigen hand willen nemen, zijn er dus ook nog andere opties. My Team zagen we vorig jaar al in F1 2020. Hierbij kun je zelf een team opbouwen en de auto en het team helemaal maken zoals jij dat wilt. Daarbij kun je in F1 2021 ook ervoor kiezen om parallel aan de werkelijkheid te racen. De statistieken en standen worden real-time geüpdatet zodat je ook echt tegen Verstappen en Hamilton kunt racen.

De auto’s reageren voor het grootste deel hetzelfde als in F1 2020. Natuurlijk zijn er weer wat kleine wijzigingen gemaakt. Zo is het iets makkelijker om de auto te spinnen en zijn de kerbstones wat minder vriendelijk dan voorheen. Je zult dus iets voorzichtiger moeten rijden. Maar als je daar moeite mee hebt, zijn er genoeg hulpmiddelen die je op de baan kunnen houden.

Is F1 2021 je geld weer waard?

De grote vraag is natuurlijk of je ook dit jaar de nieuwe F1-game in huis moet halen. Is er genoeg veranderd waardoor dit weer een heel nieuwe game is? Natuurlijk heb je dit jaar weer de auto’s en de coureurs op de juiste plekken, dus als je een update van de grid wilt, moet je F1 2021 sowieso halen. Verder is de grootste toevoeging toch wel de verhaalmodus. Dit geeft een hele nieuwe ervaring voor de racer die iets anders zoekt dan elke keer een standaard Grand Prix-weekend afwerken. Als dat je interesseert, zul je ook blij worden van F1 2021. De rest van de spelervaring is niet revolutionair ten opzichte van vorig jaar. Dus als je echt iets compleet nieuws zoekt, zul je de bijna 70 euro niet voor de game over hebben.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)