De tweede knotsgekke race op rij. Even in een vogelvlucht: Max Verstappen start met motorproblemen en wordt vrijwel gelijk van de baan gereden, samen met Gasly. Dit veroorzaakt een safety car. Zodra de safety car verdwijnt, crashen Latifi, Magnussen, Giovinazzi, Ocon en Sainz omdat de voorste rijders langzamer rijden. Dit veroorzaakt een rode vlag.

Na een herstart vliegt Hamilton naar de eerste plaats en hij lijkt de overwinning vast te houden. Ricciardo rijdt op de derde plaats, met Albon een stukje achter hem. Totdat Stroll door een klapband van de baan vliegt. Er komt weer een rode vlag én een stilstaande herstart.

Ricciardo schiet na de herstart kort naar de tweede plaats, maar wordt daarna ingehaald door Bottas en daarna Albon. Dit is uiteindelijk ook de eindstand. Hamilton pakt ook nog even de snelste ronde in de laatste lap. De race duurde ruim twee uur en twintig minuten door alle onderbrekingen.

De lange versie

Aan het begin van de race meldt Red Bull problemen met de power unit van Max Verstappen. Uiteindelijk zou het gaan om ‘kleine problemen’ en start de Nederlander wel tijdens de GP van Toscane. Maar het duurde niet lang voordat het feest voorbij is. In startdrukte raakten diverse auto’s met elkaar in botsing, en het eindigde met Verstappen in de grindbak.

Räikkönen ontvangt een tik van achteren en hij vliegt door tegen Max. Er is niets meer wat hij kan doen. Samen met Verstappen valt ook Gasly uit, de winnaar van vorige week. De vraag is wel of Verstappen de race uit had kunnen rijden – al bij de start roept hij over de boordradio dat hij geen power heeft.

De crash lijkt Verstappen niet zo erg te vinden, maar eerder de motorproblemen. Tegen Jack Plooij zegt hij: ‘Start zelf was goed. Daarna toen ik vol gas ging had ik dat probleem weer. Dat [de crash, red.] is helemaal niet erg, want ik was toch wel uitgevallen. Dat er achterin gereden wordt, maakt niet zoveel uit.’

Er komt een safety car om de boel veilig op te ruimen. Zodra de safety car verdwijnt, gaan de achtersten in het veld gelijk op het gas, maar Bottas blijft langzaam rijden. Dit doet hij omdat de anderen pas na start/finish mogen inhalen. Daardoor crashen de achterblijvers op de langzaam rijdende groep. Latifi, Magnussen, Giovinazzi, Ocon en Sainz vallen uit. De volledige race wordt stilgelegd.

De eerste herstart

Nadat de baan weer vrij is, komt er een staande start voor het uitgedunde veld. Hamilton schiet vrijwel direct naar de eerste plaats. Voor de Mercedessen is verder weinig om zorgen over te maken. Leclerc moet strijden om zijn positie vast te houden op de derde plaats, maar verliest hem al snel aan Stroll.

Daarna komt Ricciardo hem nog eens voorbij. Ricciardo sloot een weddenschap af met teambaas Abiteboul dat áls hij op het podium komt met een Renault, dat de teambaas een tattoo laat zetten. En de Australiër mag het ontwerp kiezen. Extra motivatie dus om flink te pushen.

Leclerc zakt steeds verder terug. Als het team aan de Ferrari-coureur vraagt of ze ‘plan c’ zullen inzetten, dan antwoord hij: ‘Niets te verliezen, we zijn zo langzaam’. Hij krijgt een harde band tijdens een pitstop. Räikkönen gaat op de 29ste ronde naar binnen en maakt daar een pitstop van meer dan 12 seconden door een fout – daarmee raakt hij flink achterop, want 10 seconden is een eeuwigheid in F1.

Later in de race lukt het Ricciardo om Stroll te passeren. Op twee derde van de race vraagt het team de Mercedessen van de kerbstones af te blijven om de banden te sparen. De slijtage gaat blijkbaar toch sneller dan verwacht. Albon pakt kort daarna de snelste rondetijd.

Bottas vertelt op de boordradio dat het wel fijn zou zijn als er een safety car zou komen. Een paar ronden later vliegt Stroll van de baan na een klapband. Een flinke crash, met meer dan 15 g. De auto lijkt wel doormidden te zijn geknikt door de knal. Iedereen schiet naar binnen voor nieuwe banden, maar daarna komt wederom een rode vlag. Iedereen moet naar binnen. Hier rijdt Räikkönen te laat de pits in en krijgt vijf strafseconden.

De tweede herstart

Dit is de eerste keer sinds 2016 dat er twee rode vlaggen waren in één race. Er komt wederom een stilstaande start. Dat betekent dat alle coureurs hun voorsprong kwijt zijn. Hamilton en Bottas kunnen weer strijden voor de eerste plaats en daarachter gaat het tussen Albon en Ricciardo voor de derde plaats – en de tattoo.

Bij de start houdt Hamilton zijn plaats vast en Ricciardo vliegt Bottas voorbij. De Renault-coureur kan de Fin niet achter zich houden en moet de derde plaats accepteren. Albon in de Red Bull blijkt uiteindelijk ook te snel voor Ricciardo. Zo blijft de top drie ook.

Uitslag van de GP van Toscane 2020

01. Hamilton
02. Bottas
03. Albon
04. Ricciardo
05. Perez

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)