Momentje om te dagdromen? Deze ‘Groep B’ Peugeot 205 T16 staat bij Silverstone Auctions op jouw bod te wachten. Deze T16 werd gebouwd op bestelling van Amerikaanse rallycoureur Jon Woodner door Peugeot Sport UK in 1984. Woodner reed ermee in het SCCA Rally Championship, voordat hij in 1988 overleed bij een vliegtuigcrash na ‘het uitvoeren van luchtacrobatiek zonder genoeg hoogte om te herstellen’. De auto werd tot 2000 in een opslag gezet, waarna hij werd geveild.

De Peugeot 205 T16 was het ultrasuccesvolle rallymonster uit Frankrijk. Peugeot besloot in de jaren tachtig een 1,8-liter 16V-motor te gebruiken, waarvan het blok was gebaseerd op de diesel van de XU-familie (die was zo ongeveer onverwoestbaar). Ze peurden er aanvankelijk zo’n 320 pk uit. De transmissie kwam van de Citroën SM, maar werd dwars geplaatst. De koppelverdeling tussen de voor- en de achterwielen was variabel voor maximale tractie. Deze T16 exemplaar tikt de 400 pk aan.

De auto kwam in handen van Peter Johnson, die de auto volledig liet restaureren. Hij verkocht hem daarna aan voormalig Peugeot-coureur Kevin Furber in het VK. Hij ging met de auto langs grote evenementen, waar hij grote namen als Ari Vatanen, Juha Kankkunen, Miki Biasion, Harri Toivonen en Paddy Hopkirk handtekeningen liet zetten op het dak.

Nu mag de auto naar een nieuw baasje, inclusief een lading reserveonderdelen. Daarbij zitten onder andere een extra transmissie, veel motorspullen, een uitlaatlijn, remschijven, ophangingsdelen en zelfs de originele lichtbalk uit 1988. Dat laatste deel moet je er direct op monteren. Ook krijg je mallen voor de motorkap, voorbumper en de voorvleugel. Dus je hoeft niet ál te zuinig met de auto om te springen. Of begin een lucratief handeltje in onderdelen. Een richtprijs is niet afgegeven, dus bied op goed geluk.

Deze Peugeot 205 T16 kan van jou zijn

Reacties

 • eddy meeuws heeft op 5 mei 2020 geschreven:

  Kan je het bod ergens volgen.??

  • ed heeft op 5 juni 2020 geschreven:

   336.600 pond is die voor verkocht

   Reageer
  Reageer
 • Frank Cruts heeft op 4 mei 2020 geschreven:

  Deze auto was tegast in Hengelo als demo auto met de Euregio rally. Ik zat er toen naast als bijrijder. 2006 dacht ik. Overigens tikt deze de 550 pk aan. Is van oorsprong een auto die in de UK aktief is geweest. Verkocht aan een liefhebber in. Australie en later door een kennis van mij is teruggehaald naar de UK. En hij heeft hem sinds 2004 of 2005 gebruikt voor demo’s door heel europa.

  Reageer
 • Haye Mellema heeft op 1 mei 2020 geschreven:

  Deze staat zekersteweten in m’n top 3, naast de Ferrari F40 en de BMW M3 E30!

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)