Het is droog en licht bewolkt wanneer Max Verstappen vrijdagmiddag als een van de eersten het circuit van Zandvoort op rijdt. Op de radio feliciteert teambaas Christian Horner hem met zijn onderscheiding terwijl de oranje rook al delen van de tribunes begint te bedekken.

Maar dan blijft Verstappen plots stilstaan op de Hunserug met een rokende auto. ‘Er is iets met de versnellingsbak’, zegt hij over de radio. Aan dat onderdeel werd voorafgaand aan de sessie nog gewerkt. De replay toont het moment vóór de Gerlachbocht waar hij zijn aandrijving verliest. Later bevestigt Red Bull dat het inderdaad een probleem met de transmissie betreft en dat deze gewisseld zal kunnen worden zonder gridstraf.

Rode vlag op Zandvoort

De training wordt stilgelegd en Max zal de rest van deze sessie niet meer in actie komen. In ieder geval was hij in die paar rondjes tot dan toe wel de snelste. Schumacher rolt onder de rode vlag nog net de pitstraat uit, maar ontvangt daar geen penalty voor. In het vervolg van de sessie lijken de McLarens aardig vlot te zijn; Norris en Ricciardo staan boven aan het scorebord. Carlos Sainz duikt op een goed moment net onder hun tijd.

Er wordt deze sessie voor het eerst getest met een langere DRS-zone, die nu niet op start/finish begint, maar vóór de Luyendijk-kombocht. Bij deze generatie auto’s zou het geen probleem moeten zijn om de downforce van de achtervleugel in een dergelijke bocht te missen, maar de vraag is hoe de auto’s zich zullen gedragen als ze straks dichter op elkaar rijden.

De Mercedessen bovenaan

Voorlopig lijken de coureurs meer problemen te hebben met de Hans Ernstbocht: meerdere rijders blokkeren er tijdens het remmen en schieten rechtdoor door het grind. Een paar bochten terug gaat Sergio Pérez iets te wijd en mist ternauwernood de reclameborden langs de baan. Er wordt een paar keer geklaagd over Lewis Hamilton, die soms ander verkeer ophoudt als hij rustig rijdt (met een paar close calls als gevolg). Dit lijkt te maken te hebben met een radioprobleem waardoor hij de informatie van zijn engineer niet goed kan horen. De rest van de training verloopt zonder incidenten.

Op de zachte band vinden de Mercedessen hun tempo en belanden ze boven aan de ranking, met George Russell aan kop, gevolgd door Sainz en de McLarens. Charles Leclerc en Sergio Pérez vallen met een zesde plek en zevende plek buiten de top 5, gevolgd door beide Alpines. De Williams van Alex Albon sluit de top 10 af.

1e vrije training van de GP van Nederland 2022

  1. George Russell
  2. Lewis Hamilton
  3. Carlos Sainz
  4. Lando Norris
  5. Daniel Ricciardo

Hoe laat begint F1 op Zandvoort?

Vrijdag
2e vrije training: 16:00 uur – 17:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 12:00 uur – 13:00 uur
Kwalificatie: 15:00 uur – 16:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)