Het is weer zover: de GP van Nederland 2022 is aanstaande. Dit weekend zullen we weer kunnen genieten van F1-auto’s die door de duinen racen. Vorig jaar wist Max Verstappen de twee Mercedessen van zich af te houden, nadat hij al vanaf pole-position was gestart. Hij won zijn thuisrace voor een uitzinnig publiek en pakte belangrijke punten voor zijn latere kampioenschap.

Dit wordt de tweede Grand Prix die door de duinen van Zandvoort wordt verreden sinds Nederland in 1985 van de F1-kalender verdween. Volgend jaar komt er sowieso nog een GP van Nederland. Daarnaast is er ook nog een optie voor 2024 en 2025.

Wat moet ik weten over de GP van Nederland?

Omdat het asfalt van Circuit Zandvoort zich een weg door de duinen heen kronkelt, is dit voor Formule 1-begrippen een erg bochtig circuit. Met veel lage- tot mediumsnelheidsbochten zou Ferrari hier flink in het voordeel moeten zijn, aangezien daar hun grootste kracht ligt.

Vorig jaar bleek het ondanks de aanpassingen aan het circuit nog erg lastig om in te halen met de vele bochten. Dit jaar kunnen de auto’s elkaar beter volgen, dus hopelijk kunnen we daardoor ook meer inhaalacties zien op Zandvoort.

Voor wie staat er veel op het spel?

Voor Verstappen en het oranjepubliek zou het natuurlijk geweldig zijn als hij de GP opnieuw kan winnen. Maar Ferrari heeft nog steeds een flinke achterstand weg te poetsen, dus die zullen niet zomaar een Hollands feestje cadeau geven. Wellicht kunnen de teams een deal sluiten waarbij Verstappen dit weekend wint. Dan mag Ferrari volgend weekend in Italië de winst pakken voor de tifosi.

Wat zegt Max Verstappen?

Op Verstappen.com zegt Max: ‘Het is gewoon een iconisch, historisch circuit. Het is een snel circuit. Het is vrij uitdagend omdat je een paar kombochten hebt, terwijl andere plekken niet heel breed zijn en je geen uitloop hebt. Het is heel cool en het is best moeilijk om de limiet te vinden. Dat maakt het nog spannender.’

Hoe is het weer op Zandvoort?

Op vrijdag wordt het mooi weer in Zandvoort met 25 graden en lichte bewolking. Daarna kan het echter uitdagender gaan worden voor de coureurs. Zowel op zaterdag als zondag is er een redelijke kans op regen op de tijden dat de kwalificatie en de race verreden zullen worden.

Hoe laat begint F1 op Zandvoort?

Vrijdag
1e vrije training: 12:30 uur – 13:30 uur
2e vrije training: 16:00 uur – 17:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 12:00 uur – 13:00 uur
Kwalificatie: 15:00 uur – 16:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Max Verstappen wint de GP van Nederland 2021

Zo won Verstappen vorig jaar op Zandvoort

Dominantie voor eigen publiek

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)