Gisteren was Bottas het snelst tijdens de kwalificatie op de Red Bull Ring. Hamilton reed de tweede tijd, maar minderde geen vaart tijdens een gele vlag. In eerste instantie werd hij hiervan vrijgesproken, maar na een protest van Red Bull werd er alsnog een gridstraf aan hem toegekend. Verstappen start hierdoor vanaf P2 en Hamilton valt terug naar de vijfde plek.

De start

Bij de start is de top vijf allemaal goed weg. In de eerste ronde staat Verstappen onder druk van zijn simrace-maatje Norris, maar hij weet P2 vast te houden. Norris moet daarna juist naar achteren kijken, en ziet al snel Albon en Hamilton voorbijkomen. Lewis Hamilton klopt vervolgens aan bij Albon voor P3. De Thaise coureur weet een aantal keer goed te verdedigen, maar ziet de Mercedes met DRS in ronde negen voorbijkomen.

Verstappen valt uit

Vlak daarna gaat het volledig mis voor Verstappen. De auto slaat voor bocht één af door een elektrisch probleem en schiet vervolgens telkens in de anti-stall, waardoor Verstappen met een slakkengangetje over het circuit kruipt. Red Bull probeert het probleem in de pits te verhelpen, maar dat lukt niet. Verstappen haalt de finish niet in de eerste race van het nieuwe seizoen.

De Nederlander is echter niet de enige coureur waar een DNF achter de naam komt te staan. In ronde 26 komt de eerste safety car van het seizoen naar buiten. Die wordt veroorzaakt door Magnussen die met een remprobleem uitvalt.

Eerste pitstopronde

In de safety car-situatie maken vrijwel alle coureurs hun pitstop. Bijna alle coureurs krijgen harde banden. Alleen Perez vervolgt zijn weg op de mediums. Bij de herstart veranderen er vooraan geen posities. Iets verder achteraan vecht Sainz met de twee Ferrari’s. Vettel raakt hierbij de McLaren en spint, waardoor hij terugvalt naar de achterkant van het veld.

Rond de 35e ronde begint het gevecht voor de leiding tussen de twee Mercedessen. Hamilton komt dan binnen een seconde van zijn teamgenoot, waardoor hij van DRS gebruik kan maken. Een aantal rondes probeert Hamilton dichtbij genoeg te komen voor een inhaalpoging. Mercedes meldt echter aan beide coureurs dat ze van de kerbstones af moeten blijven, omdat de versnellingsbak gevaar loopt. Hierdoor wordt het gevecht vroegtijdig gestaakt.

Safety car 2 en 3

In de 52e ronde komt er weer een safety car, omdat Russell zijn auto langs de baan moet parkeren. Onder andere Albon, Norris en Leclerc maken hier gebruik van om nieuwe banden te halen. Als de race weer verder gaat, komt er gelijk weer een safety car. Het voorwiel van Räikkönen vliegt spontaan van de Alfa Romeo af.

Bij de herstart zit Albon op de staart van Hamilton met zijn nieuwe banden. Hij probeert in te halen, maar raakt daarbij Hamilton en belandt zelf in de gravel.  Hamilton krijgt daar een tijdstraf van vijf seconden voor, Albon valt even later ook uit met motorproblemen. Na een strijd om de derde plek blijkt de Ferrari van Leclerc toch het snelst te zijn.

Bottas pakt de overwinning in de eerste Grand Prix van 2020. Door de straf van Hamilton belandt hij op de vierde plek. Leclerc pakt de tweede plek en Lando Norris pakt het eerste podium uit zijn carrière. Uiteindelijk weten maar elf auto’s de finish te halen.

Uitslag van de GP van Oostenrijk 2020

  1.  V. Bottas
  2.  C. Leclerc
  3.  L. Norris
  4.  L. Hamilton
  5.  C. Sainz Jr.
  6.  S. Pérez
  7.  P. Gasly
  8.  E. Ocon
  9.  A. Giovinazzi
  10.  S. Vettel
  11.  N. Latifi
  12.  D. Kvyat
  13.  A. Albon
  14.  K. Räikkönen
  15.  G. Russell
  16.  R. Grosjean
  17.  K. Magnussen
  18.  L. Stroll
  19.  D. Ricciardo
  20.  M. Verstappen

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)