We zitten midden in de eerste double header van dit seizoen: twee raceweekends direct achter elkaar. Konden we afgelopen weekend naar de ietwat saaie GP van Portugal kijken, deze week reist de Formule 1 af naar buurland Spanje. Bij een normaal seizoen spreken we over een terugkeer naar Spanje, omdat daar altijd de wintertestdagen plaatsvinden. Door de wijzigingen in de kalender mochten de coureurs hun testdagen afwerken in Bahrein. Dat kan nog weleens een effect gaan hebben op komend raceweekend.

Waarom de GP van Spanje dit jaar anders is

Als de teams afgelopen jaren naar Barcelona gingen voor de GP, hadden ze al een miljoen giga-zigabytes aan data verzameld gedurende de wintertesten. Daardoor kwamen de teams vrijwel nooit voor onaangename verrassingen te staan. Het resultaat was een race waarin de snelste auto ver vooraan reed, de langzaamste achteraan en de rest netjes in het midden bungelde. Dat zijn de races waarbij je ons halverwege tijdens de pitstoprondes even wakker moet porren, waarna we weer rustig verder ronken. Niet heel spectaculair dus, op die éne race na.

Voor het eerst in Spanje in 2021

De auto’s van dit jaar zijn nog nooit op het Circuit de Barcelona-Catalunya geweest. Ze lijken misschien wel vrij veel op die van vorig jaar, maar mede door de zwaardere (en stevigere) banden van dit jaar verschillen ze genoeg om te zorgen dat de oude data onbruikbaar is. De teams zullen hun set-up en bandenmanagement dus moeten afstemmen op de data die ze in de vrije trainingen verzamelen. Daarvoor hebben ze maar drie keer een uur de tijd, dus met een beetje geluk hebben veel teams dan nog niet alles onder de knie, waardoor we een leuke race gaan zien.

TopGears voorspelling voor de GP van Spanje 2021

01. Max Verstappen
02. Sergio Pérez
03. Lewis Hamilton

Data en tijden van de GP van Spanje 2021

Vrijdag 7 mei 2021
1e vrije training: 11:30 uur – 12:30 uur
2e vrije training: 15:00 uur – 16:00 uur

Zaterdag 8 mei 2021
3e vrije training: 12:00 uur – 13:00 uur
Kwalificatie: 15:00 uur – 16:00 uur

Zondag 9 mei 2021
Race: 15:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)