Vorige week werd de beeldschone Vanquish Zagato geshowt en we denken er nog steeds elke dag aan. Tijd om onze gedachten te verzetten met nog eens twaalf heerlijke Zagato-ontwerpen.

Zagato Alfa Romeo TZ3

Alfa Romeo en Zagato gaan nog beter samen dan Netflix & Chill. De TZ3 is beauty met inhoud. 4,2-liter inhoud, om precies te zijn. En zelfs met V8 woog het geheel slechts 820 kilo. In 3,5 seconden zit je vanuit stilstand op 100 km/u.

Aston Martin DB4 GT Zagato

Dit is het resultaat van de eerste samenwerking tussen Aston Martin en Zagato. Sinds 1960 is het aan tussen deze autobouwers en wordt de wereld verblijd met de prachtige liefdeskinderen van de twee. De DB4 GT Zagato is bovendien best pittig voor die tijd. De zes-in-lijn met 3,7-liter inhoud produceert 320 pk waarmee de schoonheid in 6 seconden van 0 naar 100 km/u gaat.

Alfa Romeo Giulia TZ2 Zagato

De inspiratiebron voor de TZ3 uit 2010. Op leeftijd maar minimaal net zo mooi. De koets is opgetrokken uit glasvezel en Zagato maakte slechts twaalf exemplaren. De viercilinder racemotor met 172 pk zorgt dat de 620 kilo prima van zijn plek komt.

Aston Martin V12 Zagato

Om de vijftigste verjaardag van de DB4 GT te vieren, onthulde Aston Martin de V12 Zagato. Hij had een grote bek, heerlijke daklijn en het iconische double bubble roof. Oh ja, en 517 pk. Alleen die achterspoiler hadden ze weg mogen laten.

Alfa Romeo SZ

Niet iedereen zal het hiermee eens zijn, maar volgens ons verdient de SZ een plekje in de lijst. Spraakmakend is hij zeker. Leverbaar in coupé of cabriolet en altijd met een 3,0-liter V6 die de achterwielen aandrijft.

Zagato Bentley Continental GTZ

In 2008 waren we getuigen van de geboorte van de Continental GTZ. De voorkant kreeg een subtiele make-over, maar het was de achterkant die de aandacht trok. Kim Kardashian is jaloers op de uitstekende kont en diens ronde lijnen. Op het dak maakte Zagato een zeer subtiele double bubble.

BMW Zagato Coupé

BMW schakelt graag Italiaanse designhuizen in. Denk maar aan de Isetta, BMW 700, 3200 CS Bertone en natuurlijk de legendarische M1. Zagato ging aan de haal met de Z4 en sneed de achterkant haast verticaal af. Natuurlijk ontbreekt de dubbele bobbel op het dak niet.

Zagato Raptor

De Zagato met de coolste of meest afgezaagde naam. Kies jij maar. Gebaseerd op de Lamborghini Diablo VT uit 1996. Dezelfde V12 met 498 pk en minus ABS of ESP. De motor is omgebouwd om op angstzweet te lopen. Helaas bleef het bij een concept.

Zagato Lamborghini 5-95

De Zagato Lamborghini 5-95 begon zijn leven ooit als een Gallardo en is speciaal gemaakt voor een Zagato-verzamelaar. De opdracht was om een auto te bouwen die ‘functionalisme en rationalisme’ uitstraalt. Juist. Hij ziet er in ieder geval goed uit.

Aston Martin V12 Zagato racer

Twee keer dezelfde Aston in één lijst? Ja, zo lekker is ie. Het duo dat in 2011 en 2012 over de Nürburgring reed, had de bijnamen ‘Zig’ en ‘Zag’. En omdat dit een raceauto is, mag de spoiler dit keer blijven.

Aston Martin Vanquish Zagato

Hij moet natuurlijk op deze lijst. De adembenemende carrosserie werd op smaak gebracht door Andrea Zagato en Astons eigen Marek Reichman, in Milaan, maar wordt gewoon gebouwd in het Engelse Gaydon. De grote, veelal uit één stuk gevormde panelen zijn van koolstofvezel en weten vanuit allerlei hoeken te imponeren – maar we stellen voor dat je eerst de schitterende achterkant even bekijkt.

Advertentie

Reacties

  • Jelle Voskuijl heeft op 23 mei 2016 geschreven:

    Waarom niet de Lancia Fulvia Zagato? Misschien vind niet iedereen hem mooi, maar ik vind het een prachtig ontwerp en er zijn er veel van gemaakt.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie