We hebben afscheid genomen van vrienden en familie. We sluiten onszelf op met Forza Horizon 3. Sinds we in juni de eerste trailer zagen , konden we niet wachten om het contact met de buitenwereld te verbreken en vier dagen non-stop de nieuwste Forza te spelen. Want, zo beloofden de makers ons, Forza Horizon 3 is de grootste open wereld (voor Forza) tot nu toe en we krijgen 350 auto’s om door de outback te gooien.

Forza Horizon 3 is het eerste spel dat je met één aankoop zowel op de pc als op de Xbox One kunt spelen. Je kunt zelfs op de pc tegen iemand met een Xbox spelen. Het kost je wel vijf updates, zeven uur, zestig gigabyte en dertig bakken koffie, maar dan heb je eindelijk Forza Horizon 3 draaiend op je pc. Als je videokaart het aankan.

Gaan we dan eindelijk Forza Horizon 3 spelen?

We zijn al door ons halve rantsoen heen, maar we kunnen van start. Het spel begint als je met je privéjet in Australië aankomt. Snel wordt duidelijk dat jij de organisator bent van het Horizon Festival. Door races te rijden en de harten van fans te winnen met spectaculaire acties, moet je het festival uitbreiden tot het grootste automotive event op aarde. Je kunt zelf de DJ’s uitkiezen en bepalen welke soort races er gereden worden om jouw ultieme festival te creëren. De eerste race zit je in een buggy en neem je het op tegen een Willys MB. Die onder een Chinook hangt en onderweg door een dozijn verkeersborden geslingerd wordt. In echte TopGear-stijl dus. We hadden het zelf niet beter kunnen bedenken.

Draait het om het festival of om het racen?

Dat hele festival ademt sfeer en geeft structuur aan het spel. Maar dat is eigenlijk allemaal een bijzaak. Waar het om draait is zelfs niet het racen, maar Australië en alle vrijheid die je daar hebt. Als je de introductieraces hebt gehad, mag je los in het mooiste virtuele racelandschap dat wij ooit hebben gezien. En dan overdrijven we niet. Je gaat van een prachtige jungle naar fraaie stranden en naar adembenemende grotten die verlicht zijn door vuurvliegjes. Over de hele kaart kom je tegenstanders en events tegen. Je hoeft eigenlijk niet eens echt te racen om je te vermaken – stap gewoon in je droomauto en ga rondrijden en genieten van de omgeving. Of nog beter: doe het online met vrienden. Forza Horizon 3 is het ultieme roadtrip-spel. Het is een droomvakantie, maar dan vanuit huis. Met toeren en verkennen kun je uren vullen. De races zelf zijn trouwens ook erg vermakelijk en op de pc zelfs goed te spelen met de pijltjestoetsen (of eigenlijk de W, A, S en D).

Heb je dan geen irritante restricties?

Forza Horizon 3 is een open wereld in de meest letterlijke zin van het woord. Dus geen onzichtbare muren of restricties. Je kunt met je onbetaalbare supercar gewoon de jungle inrijden en gaan baggeren. Of met je Reliant Robin van een klif afspringen naar het strand. Zo gek als je het kunt bedenken, je kunt het doen in Forza. Zet via je navigatiesysteem een route naar de andere kant van de kaart en rij erheen zoals jij dat wilt. Je kunt netjes de weg volgen en een hier en daar een perfecte drift zetten, of als een doorgeslagen kangoeroe dwars door het landschap springen. Dat scheelt weer een paar minuten. De vrijheid maakt het een soort mix tussen GTA en Gran Turismo, maar dan zonder wapens en obscene grappen.

Vind je het zonde om je BMW M4 aan gort te rijden in de jungle? Dan heb je twee opties: koop een offroader, of modificeer je auto voor het ruige terrein. Want ook in Forza Horizon 3 speelt het modificeren van je snelheidswapen een grote rol. Velgen, bumpers en zelfs hele motorwissels kunnen uitgevoerd worden. BMW 3-serie met V8? Geen probleem.

We ontkomen niet aan een kleine vergelijking met Gran Turismo. In den beginne was Forza Motorsport dé tegenhanger voor de racesimulator, maar dan voor de Xbox. Tegenwoordig is het appels met peren vergelijken. De nadruk ligt bij Forza Horizon 3 niet op realisme, maar op rijplezier en spektakel. Bovendien zijn er geen circuits meer, maar routes binnen de kaart. De wegligging van de auto’s voelt natuurlijk en is gelukkig niet over-de-top-arcade, waarbij driften sneller is dan grippen.

Conclusie? Als je pc het aankan of als je een Xbox hebt: kopen!

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)