Hoe vervoer je een limousine van 30 meter die niet meer op eigen kracht vooruitkomt? In twee stukken. Deze extreme custom-limo met de passende naam American Dream is zo lang dat er een scharnierstuk in het midden zit om bochten te kunnen nemen. Zo kon de langste auto ter wereld opgeladen worden om eindelijk te worden gerestaureerd.

Misschien heb je de foto’s wel zien rondzweven op het internet. Na het record voor de langste auto ter wereld gepakt te hebben in de jaren tachtig, raakte het ding helaas in verval. Jarenlang stond de bizar verlengde Cadillac Eldorado met groeiende roestgaten te verpieteren op een parkeerterreintje in de Amerikaanse staat New Jersey.

De langste auto ter wereld heeft een helikopterdek

In 1986 werd deze enorme limo gebouwd door Jay Ohrberg. De Cadillac Eldorado uit 1976 groeide eerst tot ruim 18 meter en daarna richting 30 meter. Maar liefst 75 mensen konden plaatsnemen in de limousine. Het ding werd uitgerust met 26 wielen en er was een helikopterdek, een minigolfbaan en een jacuzzi aan boord. De aandrijving kwam van twee V8-motoren.

Ene Michael Manning kon niet meer aanzien dat de American Dream er zo troosteloos bij stond. Hij deed een bod en kocht de auto, maar helaas lukte het hem niet om het project alleen te tackelen. De auto verhuisde naar ene Michael Dezer, eigenaar van het Dezerland Park Car Museum in Florida. Dezer en Manning restaureerden de langste auto ter wereld samen.

De kosten van de restauratie

De restauratie van de American Dream kostte zo’n 230.000 euro en drie jaar. Voor de restauratie werden onderdelen van drie donor-Eldorado’s gebruikt en het dak van een Oldsmobile Vista Cruiser. Tijdens de restauratie groeide de limousine met 4 centimeter tot een totale lengte van 30,538 meter, waarmee hij het record voor de langste auto ter wereld opnieuw heeft gebroken. Manning geeft aan dat ze overwegen om hem nog een keer te verlengen, en misschien zelfs om hem elektrisch te maken. Dat zou weer een ander nieuw record zijn.

Dertig meter aan auto afwerken als een Rolls-Royce is onbegonnen werk. Daarom zie je op de video al dat het plaatwerk mooi golft in de avondzon, en zo hier en daar zie je wat onderdelen uit het lood staan. Ach, misschien is de langste auto ter wereld wel de perfecte metafoor voor de echte ‘Amerikaanse droom’; als het er van een afstandje maar mooi uitziet.

Reacties

  • Edwin Leuris heeft op 3 augustus 2023 geschreven:

    We zijn een nieuwe recordpoging aan het overwegen, nog ff op zoek naar een par goede sponsoren, wie doet er mee? Vrijwillige bouwers ook welkom, het is in onze loods in Baarle Nassau, https://www.limousine.nl/

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)