Volkswagen vond de Golf, icoon aller hatchbacks, al in 1974 uit. Er zit 46 jaar tussen de twee Golfs op bovenstaande foto. Wat deze vergelijking echter extra interessant maakt, is dat het hier om twee luxe Golfs gaat. Het gloednieuwe paradepaardje is de 1.5 eTSI Style, die op een haar na 37 mille kost (ca. 34k in België). De eerste Golf die tegen het luxueuzere deel van de markt aanschurkte, was de GL uit 1982, die een derde van die prijs moest kosten.

Oké – verbijster me met al die luxe, dan

We zitten in een 48-volt, hybride-geassisteerde auto met een 1,5-liter turbomotor die zijn kracht verstuurt via een zeventraps automaat met dubbele koppeling. Adaptieve cruisecontrol met rijstrookhulp: check. Het touchscreen laadt zelf updates bij. Keuze uit 32 kleuren sfeerverlichting. Overal led-lampen. We kunnen blijven doorgaan…

Ik bedoelde de oldtimer, eigenlijk

Ah, wat zijn de tijden veranderd. Exclusief voor de VW Golf 1 GL waren destijds frivoliteiten als kunststof op de bovenkant van de portieren in plaats van kaal metaal, een toerenteller en een wolf-logo op het stuur, als eerbetoon aan Wolfsburg. De deurgrepen en grille hadden een dun chroomrandje. Maar het absolute klapstuk van het GL-pakket: koplampwissers. De koplampen van de VW Golf 8 mogen dan om de hoek kunnen kijken en automatisch grootlicht kunnen aan- en uitzetten – die wissers heeft zelfs hij niet.

Iets verbazends te melden over de prestaties?

Anno 2020 levert deze mild-hybride Golf 150 pk – meer dan het dubbele van de GL. En hoewel ie ongeveer een halve ton méér weegt, is ie niet zomaar sneller dan de GL. Nee, deze redelijk modaal gemotoriseerde Golf maakt zelfs gehakt van de GTI-versie van de Golf 1. En van de Golf 2 GTI. En de Golf 4 GTI. En dan is ie er nog een behoorlijke klap zuiniger bij ook.

En hij is groter, veiliger en ingewikkelder…

Zeker, maar als je goed kijkt zie je het typische Golf-DNA ook weer op deze VW Golf 8. Niet alleen in de schuine c-stijl, de gedeelde achterste zijruit en het chroom rond de grille, maar ook binnenin. In de Golf 1 zit de radio boven de ventilatieopeningen, naast je meters, goed in je zichtlijn. De moderne Golf is compleet digitaal, maar volgt in de basis nog altijd die lay-out.

Zou ik niet liever gewoon in een GTI zitten?

Bij de nieuwe: vast wel. Hij rijdt ongelooflijk solide en ‘veiligheid voor alles’, maar erg memorabel: nee. De VW Golf 1 GL daarentegen? Daarin heb je geen extra GTI-toeters en -bellen nodig. Zonder stuurbekrachtiging, maar met een soepel klein pookje en een door een carburateur gevoed, ronkend 1.457-cc motortje is ie haast even lollig om te rijden als zijn beroemdere broertje. Denk er alleen wel aan de remmen genoeg ruimte te geven om hun werk te doen. Ze zijn niet bepaald krachtig en zijn ook een teken van hoe veel vooruitgang er gedurende de jaren geboekt is. Ach – in de jaren tachtig hadden we minder haast…

Reacties

 • Ben Dover heeft op 12 december 2020 geschreven:

  De zwarte Golf is zeker niet uit 1974. De brede achterlichten kwamen pas veel later . Er zit dus geen 46 jaar tussen beide auto’s

  • Dylan heeft op 13 december 2020 geschreven:

   Scherp opgelet. Idd de bredere achterlichten kwamen pas in 1981 uit. Ikzelf had een zeer kale 1979er type. En later had ik de 1.5GTS uit 1983.

   • René heeft op 3 februari 2021 geschreven:

    In de basis is ie hetzelfde als het oermodel van 1974

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)