Zon en regen hadden grote invloed op deze test. Toen de wolken zich samenpakten die de baan verduisterden en vervolgens de regen begon te vallen, dachten we nog dat de ene auto opzienbarend was, en een ander een gevaar voor de volksgezondheid. Toen de zon scheen, de wind waaide en de baan opdroogde, werden de rollen omgedraaid – de een danste, de ander werd saai. De derde auto? Nou: die trok zich helemaal nergens iets van aan. Dit zijn de onverdachte afgevaardigden van de grote Duitse drie. Zou er iemand zijn die denkt dat ze – stuk voor stuk – geen perfect gepolijste prestaties zullen leveren? Natuurlijk doen ze dat, maar dat maakt ze nog niet gelijk. Elk van hen heeft een heel sterk karakter, een eigen, bepaalde manier van doen die z’n weggedrag kleurt, en die verschilt naar gelang de de omstandigheden. Ze zijn geen directe rivalen. Ze zitten niet in dezelfde klas. We noemen ze supersedans, maar een van de drie is een hete hatch, een ander een coupé. Een is achterwiel-aangedreven, een heeft vierwielaandrijving, en de derde heeft het gemakshalve allebei.

Laten we starten met de Audi RS 3

Dit is de nieuwe sedanversie, die 33 pk meer haalt uit z’n 2,5-liter vijfcilinder turbomotor en nieuwe software voor de vierwielaandrijving heeft. Hij profiteert van een aluminium carter en een magnesium ondercarter, die ervoor zorgen dat de massa op de vooras met 26 kilo is afgenomen. Hij is een potente, gedrongen, kleine auto, een mobiele sloopkogel.
Naast ‘m staat de BMW M4 CS. Hij is de middelste van de M4-reeks: boven het alledaagse model, onder de krankzinnige, in een oplage van 700 gebouwde tweezits, 500 pk sterke, € 175.000 kostende GTS. Hij is anders dan z’n broeders: de meeste technische zaken komen van de GTS, die vervolgens in de reguliere carrosserie zijn gelepeld. Vervolgens kreeg ie een ronde, koolstof motorkap en een prijs van net (of, in België, lang) geen anderhalve ton. Hm.

‘Je moet wel echt de S erbij bestellen’

Dat zorgt ervoor dat de BMW M4 CS maar net goedkoper is dan de Mercedes-AMG E63 S. Je kunt die auto ook zonder de S kopen voor circa tien mille minder, maar je moet toch echt de S hebben. Moet, ja. Vierwielaandrijving die je kunt uitzetten, een extra 40 pk en 100 Nm, grotere remmen, een dynamischer vermogensopbouw en een slimmer achterdifferentieel. AMG noemt de eenmaal uitgezette vierwielaandrijving de Drift Mode, en je kunt die alleen uitschakelen als je eerst alle andere veiligheidsinstellingen op scherp zet en dan de stabiliteitscontrole uitschakelt, zodat je mentaal bent voorbereid. Dat klinkt niet onverstandig.
Het regent, en we rijden onze eerste rondjes op het Schotse circuit Knockhill in de Audi RS 3 Limousine. Dat spreekt vanzelf. Je hebt een Audi nodig om de baan te verkennen omdat een Audi veilig is, zich voorspelbaar en stabiel gedraagt en categorisch zal weigeren iets ‘opwindends’ te doen. Twee rondjes later zeggen we: wat een wapen. Zó snel. De huil van de vijfcilinder, de permanent stuwende DSG, de grip, de happigheid van de voorwielen, de positieve feedback van de besturing. Je zou er hardop van gaan grinniken, wat we dan ook doen. Je zou denken dat de lichtere neus een fors verschil zou maken in z’n gedrag, maar we vermoeden inmiddels dat het feit dat de voorbanden breder zijn dan hun collega’s achter (255 versus 235) een groter verschil maakt. Vooraf dachten we dat dit de snelste auto van de drie zou zijn, dus met gewonnen zelfvertrouwen stappen we in de BMW M4 CS.

De BMW M4 CS is kwaad op het boosaardige af

Oké, wat ook niet helpt is dat ie circuitklare Michelin Cup 2-banden omgelegd heeft gekregen, maar we hoopten dat er wat progressie zou zijn als ie zou uitbreken, wat gevoel. Maar z’n achterkant beweegt even alarmerend als de ruitenwissers in hun snelste stand, de turbo’s gieren en sissen, het onderstel schudt en zwiert, en de inzittenden worden een beetje nerveus. In de pits zijn we zodoende wat angstig als we in de E63 stappen, maar net als de Audi RS 3 Limousine is dit een auto die zich niet onderwerpt aan de omstandigheden: hij domineert ze. Hij geniet van de regen, zorgt voor gewicht en momentum in de plassen en heeft een vierwielaandrijvingssysteem dat de achteras daadwerkelijk bevoordeelt. Audi zegt dat dat bij de RS 3 ook zo is, maar komt hooguit op de proppen met keurige neutraliteit. Als je in de Mercedes op het gas gaat en verwacht dat ie dwars zal gaan, voel je dat het koppel naar de achteras gaat. Dan trekt ie zichzelf recht en bouwt alweer snelheid op voor het volgende rechte eind – ver voordat je zou denken dat dat gebeurt. Hij is dik 300 kilo zwaarder dan de andere twee, dus je moet iets harder werken, maar de remmen, de besturing en vooral het vertrouwen dat je van die twee krijgt achter het stuur van deze grote auto zijn opmerkelijk.

Hoe kan de Mercedes-AMG E 63 S zo goed zijn?

Knockhill heeft een eigen microklimaat, zodat de baan tien minuten later al droog is. We stappen weer in de E63 om te zien of hij zich dan net zo goed weet te gedragen als in de regen. Dat kan ie. Hoe is het mogelijk dat een auto, laat staan een forse sedan van bijna twee ton, zo goed kan reageren en zo strak over een circuit kan gaan? Hij is vreselijk snel, klinkt monsterlijk goed en voelt constant dramatisch en opwindend aan.
Terug naar de Audi RS 3 Limousine om te zien of die ook meer in zijn mars heeft dan we aanvankelijk dachten. Aha. Nee. Hij kent maar één trucje. Die truc is goed (namelijk heel hard op een verraderlijk, nat circuit rijden, of over een lastige b-weg op zeer hoge snelheid), maar de RS 3 gedraagt zich krek hetzelfde in elke bocht, hoe scherp of slepend die ook is: je zet ‘m erin en houd ‘m zo totdat tot je de bocht uitkomt, gruwelijk snel en in een rechte lijn, en je verbaast je erover hoe dat eigenlijk kan. De Audi RS 3 Limousine is een goede, snelle auto voor op de weg, maar geen held wat betreft z’n pure rijgedrag op de baan. Wel is ie wat dat betreft veel beter dan de RS 5.

De BMW M4 CS ontpopt zich plotsklaps

Was ie in de regen nog wat trekkerig, nu het droog is geworden, is ie tactiel, gevoelig en wonderlijk communicatief. Hij houdt nooit in, heeft een prachtige demping, is op alle mogelijke manieren af en in te stellen, springt vooruit en is verder ook alles wat we ons van een M4 kunnen wensen. Misschien zouden we ‘m liever zien met vier deuren en voorzien van een prijskaartje van dertig mille minder, maar de superieur instelbare CS werpt een onthullend licht op de eendimensionale RS 3. Snel is ie zeker, maar qua dynamiek bevindt de Audi zich in de achterhoede van deze groep. Beiden kijken noodgedwongen op naar de Mercedes-AMG E63 S. We vermoeden dat er nooit een supersedan heeft bestaan die zo dominant was in z’n klasse. Hij is de winnaar – met twee lengtes voorsprong.

Specificaties AUDI RS3


Prijs € 81.205 / € 57.400 (B)

Motor 2.480 cc, vijfcilinder turbo, 400 pk, 480 Nm

Transmissie zeventraps, dubbele koppeling, vier wielen

Prestaties 0–100 km/u in 4,1 sec., top 250 km/u

Verbruik 8,3 l/100 km, 188 g/km CO2

Gewicht 1.490 kg

Specificaties BMW M4 CS


Prijs € 147.309 / € 122.000 (B)

Motor 2.979 cc, zescilinder turbo, 460 pk, 600 Nm

Transmissie zeventraps, dubbele koppeling, achterwielen

Prestaties 0–100 km/u in 3,9 sec., top 280 km/u

Verbruik 8,4 l/100 km, 197 g/km CO2

Gewicht 1.555 kg

Specificaties MERCEDES-AMG E63 S


Prijs € 162.526 (NL) / € 128.502 (B)

Motor 3.982 cc, V8 turbo, 612 pk, 850 Nm

Transmissie negentraps automaat, vier wielen

Prestaties 0–100 km/u in 3,4 sec., top 250 km/u

Verbruik 8,8 mpg, 199 g/km CO2

Gewicht 1.850 kg

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)