Dit is een BMW M4 DTM die je kunt besturen zonder benen. Hij is speciaal ontwikkeld voor voormalig Formule 1-coureur Alex Zanardi. Zanardi is een fenomeen in de wereld van de autosport. De man is tweemaal kampioen geworden in de ChampCar Series (een Amerikaanse versie van het formuleracen) en heeft ook tientallen races in de Formule 1 op zijn palmares staan.

Einde van een carrière?

Zijn succesverhaal begon echter pas na een ongelooflijke tragedie. Zanardi verloor namelijk in 2001 beide benen na een verschrikkelijk ongeluk tijdens een race op de Duitse Lausitzring. Zijn carrière in de racewereld leek voorbij, want wie kan er nou rijden zonder benen?

De coureur bleek echter geen opgever en na jaren revalideren vocht hij zich, met behulp van protheses, terug. Hij begon weer te racen en wist zelfs titels op zijn naam te schrijven. Ook heeft hij, naast het racen, diverse Olympische medailles behaald in de paralympische wielersport handbiken. Een inspirerend verhaal.

Nu heeft hij sinds zijn ongeluk al vaker deelgenomen aan races, met behulp van beenprotheses. Die heeft hij nu niet meer nodig: Zanardi bestuurt de auto uitsluitend met zijn handen.

Knap staaltje techniek

Om dit te bereiken heeft BMW Motorsport de bolide flink onder handen genomen en het resultaat is werkelijk verbluffend. Zo is het gaspedaal vervangen door een zogenaamde acceleratiering. Deze ring ziet er ongeveer hetzelfde uit als een stuur en is achter het normale stuur geplaatst. Zo kan hij accelereren door de ring naar zich toe te trekken.

Verder is het rempedaal vervangen door een hendel, die zich rechts van Zanardi bevindt. Hij kan dus afremmen door aan deze hendel te trekken. Omdat je als je remt vaak ook moet terugschakelen, hebben de vernuftige technici van BMW deze hendel voorzien van een eigen flipper, waarmee Zanardi gemakkelijk een versnelling terug kan schakelen. Hij hoeft dan, tijdens het remmen, niet de schakelflippers die aan het stuur zitten te gebruiken.

Ook zal het niet nodig zijn dat hij zelf koppelt. De M4 beschikt over een volledig automatische koppeling en een 0-100-tijd neerzet die nagenoeg even snel is als een onaangepaste M4.

Rijden zonder benen

Dit alles zorgt ervoor dat deze BMW dus geen pedalen heeft, maar heel wat knoppen en flippers die allemaal met je handen bediend kunnen worden. En hoe dat ging? Uitstekend. Zanardi werd vijfde tijdens de DTM-wedstrijd in Misano. Volgend jaar gaat Alex Zanardi de 24 uur van Daytona rijden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Lees meer over formule 1