De eerste vrije training in Melbourne liet direct zijn waarom de F1 vrije trainingen nodig heeft. Want eerlijk is eerlijk; wie er in Europa voor opgestaan is, werd niet teleurgesteld. Coureurs spinden van de baan, Verstappen had wat problemen maar was toch de snelste en sommige coureurs klaagden zelfs over porpoising. Eens zien of de 2e vrije training voor de GP van Australië ook zo vermakelijk wordt.

Anders dan de weersvoorspelling vooraf denken de teams dat het gaat regenen in VT2. AL bij de eerste run meldt George Russell dat er lichte regen is in de derde bocht. Het weerhoudt de coureurs niet om massaal de baan op de komen. Wie niet naar buiten komt, is Logan Sargeant. Zijn Williams ging stuk aan het einde van de eerste training en is nog niet gerepareerd.

Drukte op de baan

Net als op de A2 zorgen meer auto’s op het asfalt voor een grotere kans op verkeersopstoppingen. Zo ploegt Sainz zich een weg langs drie auto’s om vervolgens geblokkeerd te worden van Verstappen. De Nederlandse coureur laat weten dat hij geen idee had dat Sainz op een snelle ronde zat. Daarnaast heeft Pérez tot twee keer toe pech. Eerst wordt hij geblokt door Stroll, later door Zhou.

Intussen verschijnen er steeds meer druppels op de cameralens en ook in het publiek komen de paraplu’s tevoorschijn. Toch blijft men voorlopig op de droogweerbanden rijden. De baan is niet nat genoeg om over te stappen op intermediates. De coureurs worden opgedragen om temperatuur te houden in de banden zodat ze zolang mogelijk kunnen blijven rijden.

Iedereen gaat schuilen

De auto’s blijven op het asfalt tot het echt niet meer kan. Vervolgens staan alle auto’s tien minuten binnen. Tussendoor zijn er een paar waaghalzen die het proberen of de zachte band en op de intermediates, maar meer dan één ronde doen zij niet. Later komen er meer coureurs naar buiten en blijven de auto’s ook buiten.

Stroll gaat niet zo lekker in het natte Melbourne. Tot twee keer toe raakt hij de controle over zijn Aston Martin kwijt, maar gelukkig voor hem en zijn team weet hij de auto uit de muur te houden. Uiteindelijk blijft het tot het einde van de training nat. Daardoor weten we niet we de beste kaarten heeft voor de pole position. Toen het nog droog was, reed Fernando Alonso de snelste tijd.

2e vrije training van de GP van Australië in 2023

  1. Fernando Alonso
  2. Charles Leclerc
  3. Max Verstappen
  4. George Russell
  5. Carlos Sainz

Hoe laat begint F1 op Albert Park?

Zaterdag
3e vrije training: 03:30 uur – 04:30 uur
Kwalificatie: 07:00 uur – 08:00 uur

Zondag
Race: 07:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)