‘Tussen de meren, want dat betekent Interlagos’, ‘de regenkoning Max Verstappen in 2016’, ‘de Senna-esses’ en dat soort kreten zullen geregeld de revue passeren dit weekend. Het is namelijk weer tijd voor de GP van Brazilië. En wat hoort er nog meer bij de GP van Brazilië? Juist, regen. En als het dan opdroogt, is er spektakel op de baan.

Midden in de lagos

Vandaar ook dat Bernd Mayländer (de man die al jaren in de safetycar rijdt) eerst een paar rondjes deed over het Autódromo José Carlos Pace voorafgaand aan de eerste vrije training. Na een minuut of tien waarin alleen wat waaghalzen (de Ferrari’s en Alfa Romeo’s) de baan eens testen, krijgen we de melding dat het stopt met regenen en dat het asfalt gaat opdrogen.

Hierna zien we steeds meer auto’s op de baan die voorzichtig hun installatierondes doen. Het heeft dan ook niet zoveel zin voor de teams om nu veel rondes te rijden, omdat ze niet de levensduur van de slicks kunnen testen. Voor zaterdag en zondag is namelijk droog weer voorspeld.

Met een dik uur op de klok geeft Valtteri Bottas aan dat het wel bijna tijd is voor de intermediate-banden. De eerste die dat ook echt aandurft, is Max Verstappen, die daarmee ook na een half uur zijn eerste ronde maakt van dit weekend. In dit rondje test Verstappen de radio in elke bocht en komt meteen naar binnen, waardoor hij geen tijd neerzet. In de tussentijd is het vrij rustig op de baan. Het lijkt er even op dat we moeten wachten tot VT2 tot er weer echte actie is, maar dan…

Toch nog actie op de baan

Met nog twintig minuten te gaan in deze sessie geeft de wedstrijdleiding DRS-activatie vrij, waarmee ze eigenlijk willen zeggen: ‘Yo, je kunt weer op slicks rijden.’ Ondanks dit bericht blijkt de baan nog te glad te zijn om snelle rondes te rijden. Zo zien we Max Verstappen spinnen bij het uitkomen van de Senna-esses (daar is ie). Zijn auto blijft onbeschadigd.

Op datzelfde moment zet zijn teamgenoot, Albon, zijn Red Bull in de muur. Hierdoor zullen de Red Bull-monteurs de lunchpauze over moeten slaan. Zo komt er toch nog een leuk randje aan deze eerste training. Hopelijk kunnen de teams zich in de volgende sessie focussen op de long-runs voor zondag, zodat we wat meer actie op de baan hebben.

Spins van Verstappen en Albon

Ondanks zijn crash is Albon de snelste in de eerste trainingssessie. Een halve seconde daarachter staat Bottas en daarachter Sebastian Vettel. Leclerc en Sainz maken de top vijf compleet.

1e vrije training van de GP van Brazilië 2019

01. Alexander Albon
02. Valtteri Bottas
03. Sebastian Vettel
04. Charles Leclerc
05. Carlos Sainz

Data en tijden van de GP van Brazilië 2019

Vrijdag 15 november 2019
2e vrije training: 19:00 – 20:30 uur

Zaterdag 16 november 2019
3e vrije training: 16:00 – 17:00 uur
Kwalificatie: 19:00 – 20:00 uur

Zondag 17 november 2019
Race: 18:10 – 20:10 uur

Foto: Red Bull Content Pool, Pirelli

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)