Laten we met het slechte nieuws beginnen: vandaag hebben we de laatste regen in São Paulo gezien van dit weekend. De teams malen er waarschijnlijk wat minder om, omdat ze nu de set-up en banden kunnen testen op een droog Interlagos.

Rode vlag in de eerste twintig minuten

Wij zijn nog geen vijf minuten bezig als de eerste coureur eraf gaat. Robert Kubica, die in de eerste vrije training zijn Williams moest afstaan aan Latifi, schuift er hard vanaf onderweg naar bocht drie. Dit veroorzaakt een rode vlag. Zo is de vrijdag voor Robert Kubica na één ronde al afgelopen.

Drukte op de baan

Als de restjes van de Williams zijn opgeruimd, mogen de auto’s weer de baan op. Omdat er in de eerste trainingssessie niet getraind kon worden, is het vrij druk op de baan. Hierdoor moet Alexander Albon in een snelle ronde, twee auto’s inhalen in één bocht. Het grootste gedeelte van het veld doet de eerste tien rondes op de medium- en harde banden en gaat daarna over naar de softs om een kwalificatiesimulatie te rijden. Maar daar lijkt Valtteri Bottas maling aan te hebben.

Terwijl zijn teamgenoot bezig is met een snelle ronde, rijdt de Fin opvallend langzaam op de ideale lijn. Hiermee verpest hij de ronde van Hamilton die over boordradio klaagt over het gedrag van zijn teamgenoot. Nog geen bocht later, komt ook Sebastian Vettel voorbij. Bottas is blijkbaar nog steeds niet helemaal wakker en blokkeert ook de Ferrari. En ook de Toro Rossos slapen. Kvyat blokkeert in bocht 1 Hamilton en zijn teamgenoot doet datzelfde verderop bij bocht 6 en 7 met als slachtoffer Romain Grosjean.

VTEC loopt niet lekker op Interlagos

De 2e vrije training van Max Verstappen lijkt soepel te verlopen, maar er is wat aan de hand bij zijn Red Bull. Gedurende de hele training klaagt Verstappen over het afremmen op de motor. Hij krijgt verschillende standen en modi te horen over de radio maar het lijkt erop dat het niet beter wordt. Bij een andere Honda-motor gaat het nog wat slechter. De Toro Rosso van Pierre Gasly geeft de geest waardoor er een virtuele safety car komt. Aan het einde van de sessie, knalt Kvyat in de muur. Hierbij komt zijn Toro Rosso in vuur en vlam te staan wat een rode vlag veroorzaakt. Geen beste sessie voor Toro Rosso, dus.

Als we kijken naar de middenmoot, wordt het een erg spannende kwalificatie. Het gat tussen P6 en P16 bedraagt een schamele 0,4 seconden. Wellicht dat Alfa Romeo en Haas F1 kunnen stunten in Brazilië. Vooraan rijdt Sebastian Vettel de snelste tijd. 0,021 seconde daarachter staat zijn teamgenoot Leclerc. Verstappen staat op 0,134 seconde van Vettel, Bottas op 0,156 seconde en Hamilton op 0,223 seconden. Ferrari lijkt dus snel te zijn in de kwalificatie, maar kan in de race niet de snelheid van Mercedes en Red Bull matchen. De middenmoot zit erg dicht bij elkaar, wat een interessante kwalificatie kan opleveren.

2e vrije training van de GP van Brazilië 2019

01. Sebastian Vettel
02. Charles Leclerc
03. Max Verstappen
04. Valtteri Bottas
05. Lewis Hamilton

Data en tijden van de GP van Brazilië 2019

Zaterdag 16 november 2019
3e vrije training: 16:00 – 17:00 uur
Kwalificatie: 19:00 – 20:00 uur

Zondag 17 november 2019
Race: 18:10 – 20:10 uur

Foto: Red Bull Content Pool, Pirelli

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)