Dit jaar hoefden er geen koptelefoons, Williams-auto’s of reputaties van wedstrijdleiders te sneuvelen om de uitkomst van het F1-kampioenschap te bepalen. Max Verstappen heeft ruim voor het einde van het seizoen zijn tweede wereldtitel binnen. Toch zag het er aan het begin van dit jaar niet naar uit dat de Nederlander zo ogenschijnlijk eenvoudig het kampioenschap zou winnen. Dit zijn de beslissende momenten voor Verstappen in 2022.

Vriendelijke strijd tot de finish in Saoedi-Arabië

Als twee beste maten die in hun vrije tijd een rondje hebben gekart. Zo stapten Leclerc en Verstappen uit na de GP van Saoedi-Arabië. De twee hadden alleen maar lovende woorden over elkaar na een spectaculair tactisch duel om de overwinning. Uiteindelijk is het verschil bij de finishlijn een halve seconde in het voordeel van Verstappen.

Max Verstappen en Charles Leclerc na de GP van Saoedi-Arabië 2022

Herpakken op Imola, Leclerc blundert

Door een uitvalbeurt tijdens de seizoensopener in Bahrein en een nul-score in Australië ligt Verstappen 46 punten achter op kampioenschapsleider Leclerc. Daarnaast lijkt Ferrari het beste pakket te hebben. Echter, tijdens de GP van Emilia-Romagna weet Verstappen terug in het gevecht te komen. Hij rijdt een sterke race en wordt geholpen door zijn Monegaskische concurrent. Die spint nadat hij te hard pusht. Leclerc weet nog wel als zesde te eindigen.

Uitslag van de GP van Emilia-Romagna 2022 Max Verstappen

Grazie Ferrari en merci Leclerc

Hierna volgt het bewijsmateriaal dat de combinatie Ferrari-Leclerc nog niet klaar is voor een wereldtitel wanneer ze het opnemen tegen Red Bull-Verstappen. In Bakoe valt Leclerc uit door motorproblemen. Tot overmaat van ramp moeten er aan zijn auto motoronderdelen worden vervangen en start hij achteraan in Canada. Beide races wint Verstappen riant.

Uitslag van de GP van Canada 2022: Max Verstappen en Carlos Sainz

In Groot-Brittannië lijkt Leclerc flink in te kunnen lopen op Verstappen door diens gehavende Red Bull. Maar wederom gaat het mis voor de Scuderia. Ze halen niet Leclerc, maar Sainz naar binnen tijdens een safetycar-situatie. Op zijn oude harde banden kan Leclerc geen partij bieden en eindigt hij als vierde, terwijl Verstappen ternauwernood op P7 weet te finishen.

De zegereeks van Max Verstappen

In Oostenrijk komt Leclerc nog even terug, waarna hij zijn kansen in de kampioenschapsstrijd zelf verspeelt. Tijdens de GP van Frankrijk belandt hij in de muur terwijl Verstappen nog maar een keer de maximale score behaalt. Het is het begin van een reeks van vijf races die de Nederlander op zijn naam zet. Intussen verpest Ferrari het in Hongarije door Leclerc op ongeschikte banden te zetten. In België is het hek al van de dam.

Om de snelste raceronde te pakken, stopt Leclerc voor nieuwe banden. Hij komt pal achter Alonso terecht, maar weet hem snel in te halen. Na de race blijkt dat Leclerc 1 km/u te hard heeft gereden in de pitstraat, waardoor hij wordt terugverwezen naar plaats zes. Na overwinningen voor Verstappen op Zandvoort en Monza is de strijd eigenlijk al gestreden.

Het is vanaf dat moment niet zozeer de vraag óf Verstappen kampioen wordt, maar wanneer. In Singapore laat Verstappen zien dat hij menselijke eigenschappen heeft door ook eens wat foutjes te maken. De GP van Japan die daarop volgt, vat perfect het seizoen samen. Bizarre beslissingen van de FIA, Verstappen die heer en meester is en Leclerc die ondanks een sterke start het onderspit moet delven.

Pérez weet Leclerc in de laatste ronde nog tot een fout te verleiden, waardoor de Monegask vijf seconden straf krijgt en als derde eindigt. Na wat verwarring over de puntentelling bij een race waarbij slechts iets meer dan de helft van de geplande ronden is verreden, blijkt dat Verstappen niet meer kan worden ingehaald. De Nederlander prolongeert zijn eerste titel en mag zich de wereldkampioen F1 van 2022 noemen.

Op deze momenten vergooide Nicholas Latifi zijn kansen op de wereldtitel

 • Race 1: GP van Bahrein
 • Race 2: GP van Saoedi-Arabië
 • Race 3: GP van Australië
 • Race 4: GP van Emilia-Romagna
 • Race 5: GP van Miami
 • Race 6: GP van Spanje
 • Race 7: GP van Monaco
 • Race 8: GP van Azerbeidzjan
 • Race 9: GP van Canada
 • Race 10: GP van Groot-Brittanie
 • Race 11: GP van Oostenrijk
 • Race 12: GP van Frankrijk
 • Race 13: GP van Hongarije
 • Race 14: GP van België
 • Race 15: GP van Nederland
 • Race 16: GP van Italië
 • Race 17: GP van Singapore
 • Race 18: GP van Japan (al haalde hij hier zowaar twee punten)
Verstappen wereldkampioen GP van Abu Dhabi 2021

LEES OOK: De beslissende momenten in het F1-kampioenschap 2021

Waan jezelf terug in 2021

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)