TopGear mocht vandaag aanwezig zijn bij de eerste testdag van het nieuwe Formule 1-seizoen. Met onze eigen oud-F1-coureur Robert Doornbos blikken we terug op een testdag die voor de meeste teams goed verliep.

Wat is je eerste indruk van de RB15?

Na Vettel had Verstappen de meeste rondes vandaag, dus dat is heel positief. Het is lang geleden dat Red Bull zo’n betrouwbare eerste testdag heeft gehad. Het is vooral goed om te zien dat Max 128 rondes heeft kunnen rijden en dat betekent dat de auto en motor betrouwbaar zijn. Dat is een mooi uitgangspunt om op te bouwen richting de eerste race van het seizoen! Bij de wintertesten moet je altijd niet te veel op de snelheid letten, omdat je daar nog weinig uit kunt afleiden. Daarom is de betrouwbaarheid een extra goed teken voor Red Bull.

Wie zagen er het best uit vandaag?

Waarschijnlijk rijden de usual suspects dit jaar weer vooraan. Maar door de veranderingen in de aero-reglementen kun je ook altijd verrassingen gaan zien. Dat is het leuke aan die regelwijzigingen. Je ziet dat iedereen wel een beetje bij elkaar afkijkt, maar elk team interpreteert de nieuwe regels toch op hun eigen manier.

Red Bull maakt veel gebruik van groene verf om de diffuser te testen, verbergen ze daar een geheim?

Je ziet dat de aerodynamica op het midden en achteraan de auto steeds belangrijker wordt door die nieuwe regels. De voorvleugel genereert minder downforce dit jaar, dus dan zoeken teams een manier om dat op andere gebieden van de auto te compenseren. Bij Red Bull zal dat in dit geval dus de diffuser zijn geweest. Maar ook zij zullen de downforce op andere gebieden gaan zoeken en vinden, want dat is een van hun sterkste kwaliteiten.

Wie worden de verrassingen dit jaar?

Zowel Alfa Romeo en Haas maakten een goede indruk. Voor Formule 1 zou het goed zijn als een van die teams met een buitenkansje een podium pakt. Alfa Romeo heeft in ieder geval flinke stappen vooruit gemaakt. Van een team dat achteraan bungelde, maakten ze vandaag een sterke indruk met Räikkönen. Die startte in het begin nog een beetje stroef met een tripje door de grindbak, maar later zag zijn testdag er goed uit.

Wat voor kansen geef je Williams nog?

Het is natuurlijk echt slecht wat Williams nu laat zien. Ook al hebben ze nog zo een goede auto gebouwd, je mag deze testen niet missen. Veel van hun top personeel zijn ze kwijt en ze hebben twee nieuwe coureurs. Het is daarom essentieel dat je nu meters maakt tijdens de testen. Wanneer zij deze week missen, zoals het er nu uitziet, lopen ze al voor 50 procent achter de feiten aan.

En nu?

Nu gaan alle teams de data van de hele dag analyseren. Er zijn behoorlijk wat kilometers afgelegd door alle auto’s. Je ziet tegenwoordig dat big data onmisbaar is geworden bij de teams om alles te analyseren. En op basis van die data zullen ze de komende dagen verder testen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)