Afgelopen weekend op Monza bleken Verstappen en zijn Red Bull RB18 wederom te sterk voor de rest van het F1-veld. Door zijn vijfde overwinning op rij kan Verstappen al bij de komende race in Singapore voor de tweede keer wereldkampioen worden. We schetsen een aantal scenario’s waarin jij op zondag 2 oktober het nummer Super Max op scheuren kunt zetten.

Max Verstappen heeft momenteel 335 punten. Het gat naar nummer twee in de ranglijst, Charles Leclerc, bedraagt daarmee 116 punten. Sergio Pérez staat derde met 210 punten en Russell vierde met 203 punten. Er staan nog zes races op de agenda, inclusief één sprintrace, waarbij in totaal maximaal 164 punten te behalen zijn. Alle coureurs in de top vier doen dus theoretisch nog mee voor de titel.

Hoeveel punten zijn er nodig?

Als Verstappen in Singapore al wereldkampioen wil worden, dan moet het gat dus tenminste 138 punten groot zijn. Te weten: 5 keer 25 punten voor de winst én nog 5 keer 1 punt voor de snelste raceronde. Dan is er nog één keer 8 punten te halen voor de overwinning tijdens de sprintrace.

Als Verstappen de volgende race wint, dan schakelt hij George Russell in ieder geval uit als het gaat om de absolute eerste plaats het wereldkampioenschap. Een niet in te halen voorsprong op Charles Leclerc pakken, dat is iets lastiger.

Scenario 1: Max wint de GP van Singapore zonder snelste raceronde

Om het wereldkampioenschap in de straten rond Marina Bay in Singapore te vieren, moet Verstappen in ieder geval de race winnen. Zonder overwinning gaat het gevecht door naar Japan. Zonder een punt voor de snelste raceronde wordt Verstappen kampioen wanneer Leclerc als negende of lager eindigt en Pérez als vierde of lager. Leclerc mag dus niet uitvallen als hij kans wil blijven maken.

Scenario 2: Max Verstappen wint de GP van Singapore met de snelste raceronde

Dit is geen ondenkbaar scenario nu de combinatie Red Bull en Verstappen als een tierelier gaat. Wanneer Verstappen het voor elkaar weet te boksen om te winnen mét de snelste raceronde, dan moet Leclerc als achtste of lager finishen en Pérez wederom als vierde of lager om het kampioensfeest voor Verstappen in te luiden.

Scenario 3: Leclerc pakt de snelste raceronde in Singapore

Leclerc kan ervoor kiezen om in de laatste fase van de race te wisselen naar zachte banden voor de snelste raceronde. Als hij dan hoger eindigt dan de achtste plek, dan wordt Verstappen geen wereldkampioen. Bij een achtste plek of lager is Verstappen wél wereldkampioen tijdens de GP van Singapore.

Leuker om in Japan wereldkampioen te worden?

Nu we Verstappen een aantal jaar kennen, weten we dat het hem geen snars uitmaakt waar hij kampioen wordt. Áls hij maar kampioen wordt. Wellicht dat de verstopte marketeer in de Nederlander hem zegt dat kampioen worden op de thuisbasis van Honda geen onaardig idee is. Verstappen heeft dan een gat van 112 punten nodig om in Suzuka zijn titel veilig te stellen.

Wat gebeurt er bij een gelijke eindstand?

De auto van Ferrari is dit jaar snel, net als de coureurs van het team. Krijgt het Italiaanse team ineens zijn zaakjes op orde en verlopen alle pitstops en strategieën vlekkeloos, dan kan het best zijn dat Verstappen en Leclerc een heel spannende slotfase ingaan. Dit zal niet snel gebeuren, behalve als de auto van Max ineens heel onbetrouwbaar wordt en vaak uitvalt.

Eindigen ze de laatste race met exact hetzelfde aantal punten, dan wint Verstappen sowieso. Hij heeft dit seizoen meer overwinningen behaald dan Leclerc nog kan inhalen. Dus zeg het maar: heb je liever dat Max de winst op zak of een nagelbijter van een eindfase?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)