Gisteren pakte Valtteri Bottas tegen alle verwachtingen in pole position tijdens de kwalificatie. Sebastian Vettel reed twaalf duizendsten langzamer en start vanaf P2. Daarachter vertrekken Verstappen en Leclerc vanaf de tweede startrij. Hamilton kende een slechte kwalificatie en start de jacht op zijn zesde wereldtitel vanaf P5. Daarvoor hoeft hij maar vier punten te halen in deze race.

Drama voor Ferrari

Bij de start zijn de Ferrari’s erg slecht weg. Max Verstappen gaat gelijk voorbij Vettel en Hamilton passeert Leclerc. De rest van de eerste ronde verloopt dramatisch voor Vettel. Aan het einde van die ronde rijdt hij op P7 achter Ricciardo en Norris.

In de ronden die volgen wachten de coureurs nog rustig af. Verstappen blijft binnen twee seconden rijden van Bottas en Hamilton blijft ook in Max zijn kielzog. Al snel wordt de rust doorbroken door Vettel die zijn slechte dag nog even slechter maakt. Bij bocht 9 breekt de achterophanging opeens van de Ferrari af, waardoor hij zijn auto langs de baan moet parkeren.

Hamilton kiest een andere strategie

Vanaf ronde tien komt Verstappen onder druk te staan van Hamilton. De Red Bull voelt niet meer goed aan op de medium banden, dus maakt Verstappen in ronde veertien een pitstop om harde banden op te halen. Een ronde later doet Bottas precies hetzelfde. Hij komt dan vlak voor Verstappen weer de pitstraat uitrijden. Hamilton blijft ondertussen nog even doorrijden op zijn medium banden.

Na de eerste pitstops kan Verstappen niet meer aanhaken bij Bottas. Het blijkt later dat Verstappen een barst in zijn voorvleugel heeft. Na 23 ronden heeft hij een achterstand van zeven seconden op de Fin. Op dat moment roept Mercedes Hamilton naar binnen voor een pitstop, maar Hamilton negeert die opdracht, zodat hij Bottas kan ophouden. Dat heeft echter bijna geen effect en een ronde later komt hij alsnog naar binnen. De Brit rijdt dan vijftien seconden achter Verstappen op banden die verser zijn.

Bottas en Verstappen jagen op Hamilton

In ronde 35 daalt het tempo van Verstappen verder en komt hij voor de tweede keer naar binnen, ditmaal voor medium banden. En net als bij de eerste pitstopronde, haalt Bottas een ronde later nieuwe banden. Hamilton neemt daardoor weer de leiding over, maar heeft twee auto’s achter zich met zachtere en nieuwere banden.

Bottas en Verstappen moeten dus op Hamilton jagen in de slotfase van de race. Daarbij worden de twee niet geholpen door de coureurs die op een ronde worden gezet. Het duurt daarom even voordat Hamilton dichtbij genoeg is voor de twee. Vanaf de 50e ronde kan Bottas DRS gebruiken. De eerste aanval wordt afgeslagen door Hamilton, maar een ronde later neemt Bottas de leiding weer over op het lange rechte stuk. Een paar ronden later komt Verstappen ook in de buurt, maar een gele vlag zorgt ervoor dat hij niet in kan halen.

Bottas wint de race en wint van Hamilton in deze race. Maar Hamilton lacht het laatst, want zijn tweede plek is genoeg om zijn zesde wereldtitel veilig te stellen. Verstappen moet uiteindelijk genoegen nemen met P3 in Amerika.

Uitslag van de GP van Amerika 2019

1. V. Bottas
2. L. Hamilton
3. M. Verstappen
4. C. Leclerc
5. A. Albon
6. D. Ricciardo
7. L. Norris
8. C. Sainz
9. N. Hülkenberg
10. D. Kvyat
11. S. Pérez
12. K. Räikkönen
13. L. Stroll
14. A. Giovinazzi
15. R. Grosjean
16. P. Gasly
17. K. Magnussen
18. G. Russell
19. R. Kubica
20. S. Vettel

Foto: Red Bull Content Pool, Ferrari, Daimler AG

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)