Charles Leclerc heeft zojuist zijn eerste F1-race gewonnen tijdens de GP van België 2019. Hij wist een aanstormende Hamilton af te houden. Bottas pakte de laatste podiumplek. Verstappen viel uit door een crash in de eerste bocht.

Voorafgaand aan de race wordt er een minuut stilte gehouden als eerbetoon aan de gisteren overleden F2-coureur Anthoine Hubert. Na dit moment van stilte stappen de coureurs in hun auto. Gisteren was Leclerc het snelst tijdens de kwalificatie, dus hij begint op pole position. Zijn teamgenoot Vettel zorgde ervoor dat de hele eerste startrij vandaag rood kleurt en de twee Mercedessen beginnen vanaf P3 en P4. Max Verstappen kwam gisteren niet verder dan de vijfde tijd.

De start

Verstappen heeft een vreselijke start en probeert zijn verloren plek goed te maken in de eerste bocht. Räikkönen stuurt in bij de eerste bocht en raakt daarbij de Red Bull. De besturing van Verstappen werkt niet meer goed en hij rijdt bij Eau Rouge de muur in. Hierdoor komt de safety car gelijk de baan op.

Vooraan het veld blijft de volgorde hetzelfde tijdens de safety car. Bij de start kon Hamilton de Ferrari van Vettel inhalen, maar op de Kemmel Straight pakte de Duitser P2 weer terug. Na de safety car opent Mercedes de aanval op Ferrari. Vettel en Leclerc hebben het niet makkelijk, maar door hun hoge topsnelheid kunnen ze aan de leiding blijven.

Effectieve undercut

Ferrari ziet bij andere teams dat een vroege pitstop werkt en haalt Vettel naar binnen voor nieuwe banden. Leclerc, Hamilton en Bottas blijven langer op hun huidige banden rijden. Het duurt tot de 21e ronde voordat Leclerc naar binnen komt. Als hij naar buiten komt, ziet hij zijn teamgenoot voor zich rijden. De twee Mercedessen maken ook pitstops in de ronden die volgen, maar blijven achter de Ferrari’s.

Leclerc moet na de pitstops weer de leiding over proberen te nemen. Hij wordt hierbij geholpen door Ferrari die Vettel over de radio vertelt dat hij aan de kant moet gaan. In de 27e ronde pakt Leclerc weeer de leiding in deze race.

De slotfase

In de laatste fase van de race weet Mercedes veel beter om te gaan met de hardere banden dan Ferrari. Vettel ziet Hamilton met rasse schreden dichterbij komen in zijn spiegels. In de 32e haalt Hamilton de Ferrari in en neemt hij de P2 over.

Leclerc is het volgende doelwit voor Hamilton. De Monegask blijkt echter te snel voor de leider in het kampioenschap. Hamilton komt erg dichtbij Leclerc, maar het is niet genoeg om de leiding over te nemen. Charles Leclerc pakt voor de eerste keer in zijn carrière een Formule 1-overwinning en draagt deze op aan Anthoine Hubert. Hamilton wordt tweede en Bottas staat op de laatste plek van het podium. Alexander Albon pakt de vijfde plek in een goede debuutrace voor Red Bull.

Uitslag van de GP van België 2019

01. Charles Leclerc
02. Lewis Hamilton
03. Valtteri Bottas
04. Sebastian Vettel
05. Alexander Albon

Foto: Red Bull Content Pool, Ferrari, Daimler AG

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)