Charles Leclerc start vandaag op pole position na de bizarre slotfase van de kwalificatie. Hamilton vertrekt naast hem van P2 en Bottas staat erachter op P3. Sebastian Vettel kwam niet verder dan de vierde plek. Helemaal achteraan het veld staat Max Verstappen die door een motorwissel een flinke gridstraf voor de kiezen kreeg.

De start

Als de rode lichten doven staat Leclerc gelijk vol onder druk. Hij weet echter zijn leiding te behouden. Bottas gaat even voorbij Hamilton en Hülkenberg haalt Vettel in. Maar aan het einde van de eerste ronde zijn deze plekken alweer terug in de originele volgorde. Max Verstappen heeft achteraan problemen. Hij raakt Perez en beschadigt zijn voorvleugel, die hij al aan het einde van ronde 1 moet laten vervangen.

Vettel doet een Vetteltje

In ronde 7 spint Vettel uit het niets. Daarbij beschadigt hij zijn voorvleugel die vervangen moet worden. Hij komt vervolgens weer de baan op terwijl Stroll eraan komt, waarbij hij een stop and go-penalty krijgt van 10 seconden. Ook Stroll krijgt een straf, omdat hij na de actie van Vettel ook weer onveilig de baan op kwam.

Vooraan het veld moet Leclerc nu in zijn eentje twee Mercedessen op afstand zien te houden. Hij weet geen aanzienlijk gat te slaan tussen zichzelf en Hamilton. Lewis komt in ronde 20 binnen voor nieuwe banden. Leclerc komt een ronde later naar binnen en blijft net voor Hamilton als hij de pitstraat uitrijdt. De Mercedes staat echter op zachtere banden, dus Leclerc moet met hand en tand verdedigen om zijn leiding te behouden.

Leclerc vol onder druk

Meerdere keren verschijnt de virtual safety car door auto’s die langs de baan parkeren. Dat is vooral voordelig voor Hamilton. De Mercedes kan de banden veel sneller opwarmen, waardoor Leclerc vol onder druk staat als de VSC eindigt. Hamilton komt dan steeds dicht in de buurt, maar de topsnelheid van de Ferrari blijkt lastig te verslaan. Ondertussen komt Bottas steeds dichter in de buurt van het vechtende paar.

Met nog 11 ronden te gaan, blokkeert Hamilton voor bocht één. Hij schiet rechtdoor en moet Bottas voor laten. Nu kan de Fin het gevecht aangaan met Leclerc. Bottas is echter niet snel genoeg om een inhaalpoging te wagen. Leclerc pakt een thuisoverwinning voor Ferrari onder toeziend oog van een uitzinnige Tifosi. Bottas wordt tweede en Hamilton pakt P3. Verstappen heeft zich in de race op weten te werken naar P8.

Uitslag van de GP van Italië 2019

1.  C. Leclerc
2.  V. Bottas
3.  L. Hamilton
4.  D. Ricciardo
5.  N. Hulkenberg
6.  A. Albon
7.  S. Pérez
8.  M. Verstappen
9.  A. Giovinazzi
10.  L. Norris
11.  P. Gasly
12.  L. Stroll
13.  S. Vettel
14.  G. Russell
15.  K. Räikkönen
16.  R. Grosjean
17.  R. Kubica
18.  K. Magnussen
19.  D. Kvyat
20.  C. Sainz Jr.

Foto: Red Bull Content Pool, Ferrari, Daimler AG

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)