Gisteren wist Max Verstappen de snelste tijd te rijden in de kwalificatie in Mexico. Door niet langzamer te rijden voor de gele vlaggen, ontvangt hij echter een gridstraf van drie plaatsen. Daardoor start hij nu als vierde. Leclerc neemt de eerste plek over en Vettel en Hamilton starten vanaf P3 en P4.

Dramatisch begin voor Verstappen

Verstappen is goed weg bij de start en weet voor Hamilton te komen aan het einde van het rechte stuk. Maar bij de tweede bocht raken de twee met elkaar in de kluts, waardoor beide coureurs op het gras komen. Verstappen komt hierbij het slechts weg en valt terug tot P8. Snel daarna komt er een virtual safety car, omdat er koolstofvezelonderdelen op het circuit liggen.

Vlak nadat de race weer hervat wordt, probeert Max de Mercedes van Bottas op een gewaagde manier in te halen in het stadion. Daarbij loopt de Nederlander echter een lekke band op, waardoor hij helemaal terugvalt naar de laatste plek. Na vijf ronden zijn de kansen op een overwinning voor Verstappen al compleet verkeken.

Verschillende strategieën

Ondertussen heeft Leclerc zijn leiding behouden en rijdt Vettel nog steeds achter hem. Albon rijdt op de derde plek en heeft Hamilton achter zich. In ronde 15 is de Thaise coureur de eerste van de top vijf die nieuwe medium banden haalt. Leclerc doet een ronde later exact hetzelfde. Al snel wordt duidelijk dat deze twee coureurs op een tweestop-strategie zitten, terwijl Vettel, Hamilton en Bottas één stop gaan maken.

Hamilton haalt de harde banden op in ronde 24. Vettel blijft een stuk langer doorrijden dan de Mercedes-coureur en komt pas in ronde 38 naar binnen. Ook Bottas komt dan naar binnen voor harde banden. Hamilton en Albon rijden dan voor de Duitser. Maar Vettel heeft veel nieuwere banden. Ondertussen rijdt Verstappen dan op de tiende plek en in de punten.

In ronde 44 maakt Lelclerc zijn tweede pitstop, die langzaam verloopt door een fout bij de bandenwissel. Albon maakt een ronde daarna een veel snellere pitstop, maar komt alsnog achter Leclerc naar buiten.

Inhalen blijkt onmogelijk

Aan het einde van de race komen de verschillende strategieën samen en komt de top vijf steeds dichter bij elkaar. Hamilton leidt dan de race, met Vettel en Bottas achter zich. Die laatste is op Ferrari-jacht en duwt de auto met nummer 5 bijna over de baan, maar kan er niet voorbij op het rechte stuk.

Inhalen blijkt te lastig te zijn op het circuit in Mexico, waardoor er geen veranderingen meer komen in de top zes. Hamilton weet door uitstekend bandenmanagement zijn leiding te behouden en wint de race. Vettel finisht anderhalve seconde achter hem. Bottas pakt de laatste podiumplek en zorgt dat Hamilton het kampioenschap nog niet binnen heeft. Verstappen weet zich terug te knokken tot P6 en wint daarmee de poedelprijs van ‘Driver of the day’. Een schrale troost voor een gemiste kans.

Uitslag van de GP van Mexico 2019

1. L. Hamilton
2. S. Vettel
3. V. Bottas
4. C. Leclerc
5. A. Albon
6. M. Verstappen
7. S. Pérez
8. D. Ricciardo
9. D. Kvyat
10. P. Gasly
11. N. Hülkenberg
12. L. Stroll
13. C. Sainz
14. A. Giovinazzi
15. K. Magnussen
16. G. Russell
17. R. Grosjean
18. R. Kubica
19. K. Räikkönen
20. L. Norris

Foto: Red Bull Content Pool, Ferrari, Daimler AG

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)