Dit weekend reizen we af naar het Arabische Monaco, Abu Dhabi. Sinds 2009 komt het Formule 1-circus in de Verenigde Arabische Emiraten. Vanaf 2014 is het steevast de finale van het F1-seizoen, en al die jaren was het een Mercedes die er met de winst aan de haal ging. Kunnen Red Bull en Ferrari daar wat aan veranderen in 2019?

Het circuit op Yas Island ligt pal naast het pretpark Ferrari World. Laten we dan ook maar meteen met de Italiaanse renstal beginnen. Na de pijnlijke crash op Interlagos willen Leclerc en Vettel het seizoen nog een goed einde geven. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog de vraag. Met het onderzoek van de FIA nog in volle gang zal Ferrari 2019 willen afsluiten zonder verdenkingen van vals spel. We denken dan ook dat Ferrari niet veel speciaals gaat doen in Abu Dhabi en er een solide vierde en vijfde plaats gaan binnenslepen.

Mercedes vs Red Bull

Door naar de driepuntige ster van Mercedes. Alle voortekenen zijn goed voor het team van Toto Wolff. Zij zullen dan ook de reeks van vijf overwinningen willen uitbreiden naar zes, net als Hamilton dat deed met zijn titels. Ferrari valt dus al af als concurrent, waardoor ze alleen nog een paar Honda-motoren moeten verslaan. Dat bleek in Interlagos al moeilijk genoeg met de Japanse motor van Toro Rosso. Die dragrace tussen Hamilton en Gasly biedt mogelijkheden voor Max Verstappen en de zijnen. Kunnen zij met de steeds beter presterende Red Bull het Mercedes moeilijk maken? Wij denken van wel.

Het gevecht in het middenveld

Achter de top drie blijft het retespannend. Pierre Gasly doet na zijn miraculeuze tweede plaats weer mee om de zesde plek in het kampioenschap. Hij heeft net zoveel punten als Carlos Sainz, namelijk 95 punten. Daarachter doet Alexander Albon ook nog mee om P6, met 84 punten. Het podium van Gasly heeft ook nog effect op het constructeurskampioenschap. Daar staat Toro Rosso nu op een zesde plek met 83 punten en Renault een plaats daarvoor met 91 punten. In wat voor Hulkenberg het laatste kunstje in F1 lijkt te worden, staat er voor zijn team nog wel wat op het spel. Het zou beschamend zijn voor Renault, als motorfabrikant, om als zesde te eindigen.

Max Verstappen over de GP van Abu Dhabi 2019

‘Na een geweldig weekend in Brazilië is iedereen bij Aston Martin Red Bull Racing vol goede moed in aanloop naar de laatste race in Abu Dhabi. We gaan van het vloeiende circuit Interlagos naar een krap en bochtig Yas Marina-circuit, waar de auto compleet anders afgesteld moet worden dan in Brazilië om het beste eruit te halen’, aldus Max Verstappen op zijn eigen website.

‘Dat is altijd een uitdaging in Abu Dhabi, omdat we gedurende de vrije trainingen van dag naar nacht gaan, waarbij de tweede vrije training het belangrijkste is, want die is het meest representatief wat betreft condities tijdens de kwalificatie en de race. Terugkijkend denk ik dat we dit jaar blij kunnen zijn met ons seizoen, het eerste met Honda. Hopelijk kunnen we 2019 komend weekend met een hoogtepunt afsluiten, voordat iedereen Kerst en Nieuwjaar in gaat.’

TopGears voorspelling voor de GP van Abu Dhabi 2019

01. Lewis Hamilton
02. Max Verstappen
03. Nico Hulkenberg

Data en tijden van de GP van Abu Dhabi 2019

Circuit: Yas Marina Circuit/het Arabische Monaco
Locatie: Yas Island, Verenigde Arabische Emiraten
Afstand: 5,554 kilometer
Ronderecord: 1:40,279 (Sebastian Vettel, Red Bull Racing, 2009)

Vrijdag 29 november 2019
1e vrije training: 10:00 – 11:30 uur
2e vrije training: 14:00 – 15:30 uur

Zaterdag 30 november 2019
3e vrije training: 11:00 – 12:00 uur
Kwalificatie: 14:00 – 15:00 uur

Zondag 1 december 2019
Race: 14:10 – 16:10 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)