Een klein kijkje achter de schermen bij autofilms. Vaak wordt voor de opnames niet één auto, maar een hoop auto’s gebruikt die er hetzelfde uitzien. Het begint met de hero-auto, de mooiste van het stel met een frisse lak en een mooi interieur. Deze auto verschijnt bijvoorbeeld in close-ups en mag geen schade oplopen, daarom krijgt hij vaak een setje stuntklonen. Die zijn vaak wat minder mooi gespoten, hebben dikwijls geen interieur maar wel een rolkooi voor de veiligheid en vaak mogen ze kapot.

Voor The Fast and the Furious gebruikte de studio acht Toyota Supra’s. Twee daarvan waren om door een ringetje te halen, vijf waren stuntauto’s en de laatste was al afgeschreven – deze wordt op de auto-ambulance afgeleverd in de film. De ‘Hero 1’ Toyota Supra is in handen van een Nederlandse verzamelaar en deze auto stond bijvoorbeeld op de International Amsterdam Motor Show een paar jaar terug. En nu kun jij een van de stuntauto’s naar Nederland halen.

Deze Toyota Supra uit F&F is een stuntauto

Een deel van de oranje stunt-Supra’s uit de The Fast and the Furious werd hergebruikt in andere films. Ook deze Toyota Supra verscheen met een goudkleurige lak in 2 Fast 2 Furious. Nadat de studio klaar was met de Supra, bouwde een liefhebber de stuntauto weer terug naar zijn oorspronkelijke oranje vorm. Hoewel stuntauto’s doorgaans niet zo strak in de lak staan, is deze Supra waarschijnlijk een stuk aandachtiger gespoten.

Wat is er anders?

De hoofdauto in de film was van top tot teen aangepakt met allerlei speeltjes onder de motorkap en het interieur was verre van standaard. Deze stuntauto heeft dat allemaal niet. De motor is een standaard 2JZ van Toyota en de transmissie is een automaat van vier versnellingen. Het interieur is een beetje aangepakt met blauwe accenten en wat metertjes, maar lijkt verder grotendeels standaard.

Volgens Craig Lieberman, de auto-adviseur op de set van F&F, had de stuntauto geen zwaar leven. Deze Supra mocht optreden voor snelle shots en handrembochtjes. Geen sprongen of andere narigheden, dus. In het shot waarbij Brian O’Conner een handrembochtje maakt en een motorrijder neerschiet, reed Paul Walker zelf. Volgens Lieberman is dit de op één na beste F&F-Supra die je kunt hebben, waarbij de Hero 1 natuurlijk de beste is. Je kunt bieden bij Barrett-Jackson – een richtprijs is niet afgegeven.

Craig Lieberman over de Supra uit F&F

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)