De jetski’s mogen weer voor anker en de zwembroeken in de kast. De zomerstop is voorbij en dat betekent dat de coureurs naar de Ardennen gaan voor de GP van België 2022. Vorig jaar hadden ze gelijk weer hun zwembroek nodig, want toen viel er in dat weekend meer water dan er op dit moment in de Rijn ligt. Er werden toen slechts twee rondjes gereden, de raceleiding verklaarde dat dat genoeg was om halve punten uit te delen en iedereen mocht doorweekt vertrekken.

De regen bleef hangen omdat het circuit Spa-Francorchamps tussen de heuvels van de Ardennen ligt. Daardoor konden de wolken niet vertrekken en bleef het aan één stuk door regenen. Er wordt vaak ook wel gezegd dat het circuit zijn eigen mini-klimaat heeft, waardoor het weer altijd erg onvoorspelbaar is.

Hoe is het weer op Spa-Francorchamps in België?

Dit weekend lijkt het weer ook een rol te gaan spelen in de Grand Prix, al zal deze wel minder groot zijn dan vorig jaar. Eerder was er nog ongeveer 50 procent kans op regen tijdens de kwalificatie en de race. Die kans lijkt nu langzaamaan steeds meer af te nemen, waardoor het goed zou kunnen dat we alleen tijdens de trainingen regen zien. Maar zoals gezegd, is het weer onvoorspelbaar op Spa.

Wat moet ik weten over de GP van België?

Het is lastig om de auto af te stellen voor het circuit Spa-Francorchamps. In sectoren één en drie heb je vooral veel lange rechte stukken, waarbij je zo weinig mogelijk luchtweerstand wilt hebben. Maar in het middelste gedeelte van de baan rijd je juist door middelsnelle en snelle bochten. Op dat moment wil je met de auto zoveel mogelijk tegen de grond gedrukt worden door de aerodynamica.

Omdat twee van de drie sectoren op dit circuit een hoge topsnelheid vergen, lijkt Red Bull het meest in het voordeel te zijn in België. Over het hele seizoen is de hoge topsnelheid van het team al één van hun grootste troeven. En dat is ook precies het zwakkere punt van de Ferrari. Ook moeten alle teams dit weekend goed op de track limits letten vanwege de nieuwe grindbakken.

Voor wie staat er veel op het spel?

Toch zal Ferrari zijn zwaktes moeten overwinnen op dit circuit. Na een miserabele eerste seizoenshelft is het van cruciaal belang dat zij ijzersterk uit de zomerstop komen en meteen beginnen in te lopen op Red Bull en Verstappen. Alleen dan kunnen ze een gooi doen naar het kampioenschap. De punten beginnen steeds zwaarder te tellen.

Naast de Ferrari-coureurs, zullen ook Pérez en de Mercedes-coureurs goede punten willen pakken dit weekend. Er zitten slechts 36 punten tussen Leclerc op de tweede plek en Hamilton op de zesde plek. In dat gevecht kan een sterk resultaat er zomaar voor zorgen dat je een aantal plekken stijgt in het kampioenschap.

Wat zegt Max Verstappen?

Op verstappen.com zegt Max Verstappen het volgende over de GP van België 2022: ‘Ik vind Spa-Francorchamps een uitdagend circuit. Het heeft veel snelle bochten en daar geniet ik van. Natuurlijk is Eau Rouge mooi! Ik kijk er al heel erg naar uit om op dit thuiscircuit te rijden.’

Hoe laat begint F1 op Spa?

Vrijdag
1e vrije training: 14:00 uur – 15:00 uur
2e vrije training: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 13:00 uur – 14:00 uur
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)