Ook de GP van Groot-Brittannië kon Max Verstappen van het lijstje afstrepen. De klassementsleider was na een beroerde start alsnog de snelste op Silverstone. Voor Nyck de Vries betekende de Britse GP zijn afscheidsrace, alleen wist De Vries dat op dat moment nog niet. De Nederlandse coureur wordt per direct vervangen voor de marketingman bij Red Bull, Daniel Ricciardo. Die maakt dus zijn rentree tijdens de GP van Hongarije 2023.

De GP van Hongarije wordt al sinds 1986 jaarlijks gehouden op de Hungaroring. Het circuit dat op zo’n twintig kilometer afstand ligt van Boedapest mag dus met recht een klassieker worden genoemd. De Hungaroring wordt ook wel eens een ‘Mickey Mouse-baan’, kartbaan of een ander cliché zoals ‘Monaco zonder vangrails’ genoemd. Dat komt doordat het een smal, kort baantje is.

Wat moet ik weten over de GP van Hongarije 2023?

Door de vele bochten op de Hungaroring heb je goede bochtensnelheid nodig en dus veel neerwaartse druk. Het is dus het tegenovergestelde als Silverstone. Waar je het beter mee kunt vergelijken, is dus Monaco. Laten we dat dan maar doen. In Monte Carlo pakte Max Verstappen dit jaar pole position op 0,084 seconden voorsprong op Alonso. Die werd weer op 0,022 seconde gevolgd door Leclerc.

Monaco is alweer wat upgrades geleden, dus wellicht dat Ferrari en Mercedes een betere setup hebben voor een bochtig circuit. Over upgrades gesproken: Red Bull Racing heeft laten weten dat de auto’s van Verstappen en Pérez verbeterd zijn. Daarmee zou de F1-auto 0,2 seconden per ronde sneller zijn. Alsof ze dat nodig hadden…

We verwachten niet dat McLaren het kunstje dat ze in Engeland lieten zien, kunnen herhalen. De auto houdt van snelle bochten en rechte stukken. Twee onderdelen die er niet veel zijn in Hongarije. Wie staat er wel vooraan? We gokken Alonso. De afgelopen races leek Alonso niet eens mee te rijden, zo weinig zagen en hoorden we hem. De AMR23 gaat lekker in de trage bochten dus wellicht kan Alonso weer schitteren in Boedapest.

In het middenveld rekenen we ook wel op AlphaTauri. In Monaco kwalificeerde De Vries zich als twaalfde en Tsunoda zelfs als negende. In de race viel Tsunoda terug naar de vijftiende plaats, maar De Vries hield knap stand op P12. Mocht Ricciardo dus meteen punten scoren, dan is dat knap, maar dan blijft altijd de vraag: had De Vries dat ook kunnen presteren? We zullen het nooit weten, helaas.

Voor wie staat er veel op het spel?

Met de verwachting dat Alonso goed kan presteren in Hongarije komt er weer druk te liggen op de schouders van Pérez. De Mexicaanse teamgenoot van Verstappen kwam de afgelopen races niet in het laatste deel van de kwalificatie. Het verschil met Alonso is 19 punten. Achter hen strijden Sainz en Russell om de vijfde plaats. Zij staan respectievelijk op 83 en 82 punten.

Bij de teams kan Aston Martin goede zaken doen, als wederom de auto inderdaad de op een na snelste is. Het team van Lawrence Stroll staat op 181 punten, 22 punten minder dan Mercedes. Daarachter is McLaren over Alpine heen gegaan. McLaren staat nu op 59 punten en Alpine heeft er 47. We vermoeden dat Alpine een snellere auto zal hebben op de Hungaroring dus misschien kan Alpine weer de vijfde plaats overnemen.

Wat zegt Max Verstappen?

‘De lay-out van de Hungaroring is zeer kort, erg smal, met weinig rechte stukken en veel snelle bochten achter elkaar. Het is een uitdagend circuit, waar je de ruimte op de baan optimaal moet benutten. Als je een bocht mist, kom je niet goed uit voor de volgende. In een goed ritme zitten, is dus heel belangrijk.’ Zegt Verstappen in aanloop naar GP van Hongarije 2023 bij Verstappen.com.

Hoe is het weer op Hungaroring in Hongarije?

Het lijkt erop dat er wel wat regen kan vallen in Boedapest, maar tijdens de F1-sessies. Waarom is dat toch interessant? Wanneer er regen valt, wordt al het rubber dat op de baan ligt weggespoeld. Hoe minder rubber op het asfalt, hoe minder grip er is. Daardoor kan het zijn dat je de ene dag harder door een bocht kan dan een andere dag terwijl het voor je gevoel hetzelfde weer is.

Hoe laat begint F1 op Hungaroring?

Vrijdag
1e vrije training: 13:30 uur – 14:30 uur
2e vrije training: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 12:30 uur – 13:30 uur
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie