De oranje rookwolk in de omgeving van Zandvoort hangt inmiddels boven de Noordzee. Na het zinderende raceweekend aan de kust reist het F1-circus af naar het zuiden van Europa voor de GP van Italië. De zestiende ronde van het kampioenschap lijkt wederom en abc’tje te worden voor Verstappen, als je tenminste kijkt naar de statistieken. Maar Monza laat zich altijd lastig voorspellen.

De afgelopen jaren leverden de races op Monza in ieder geval veel drama op. Hoe anders zag de wereld er vorig jaar uit voor Daniel Ricciardo toen hij de overwinning pakte en zijn teammaatje Norris tweede werd. In 2020 vochten Gasly en Sainz een één-tegen-één duel uit voor de winst. De Fransman won uiteindelijk en pakte daarmee zijn eerste overwinning. Een garantie voor spektakel zou je zeggen.

Wat moet ik weten over de GP van Italië?

Het circuit van Monza staat bekend als The Temple of Speed. Niet te verwarren met de tempé of speed, waarmee een veganist een heel wilde avond inluidt. Het is een circuit met veel lange rechte stukken, waarbij een hoge topsnelheid belangrijk is. Krappe chicanes wisselen de rechte stukken af, waardoor het altijd dringen is voor de coureurs.

En dan is er nog de laatste bocht, de Alboreto Parabolica. Jij mag hem ook wel gewoon de Parabolica noemen. Dit is een lange doordraaier die rechtsaf de auto’s het laatste (of eerste?) rechte stuk op katapulteert. Red Bull (met name Verstappen) is al het hele seizoen de baas als het gaat om topsnelheid. De kans dat hij ook bij de GP van Italië van 2022 iedereen kwijt rijdt, is vrij groot.

Hoe is het weer op Monza in Italië?

Op de vrijdag- en zaterdagochtend valt er mogelijk wat regen, wat kan zorgen voor een interessante startopstelling tijdens de kwalificatie. Regen spoelt het rubber van de baan, waardoor er minder grip is. Zeker op een baan als Monza, waar men met zo min mogelijk downforce rijdt voor een hogere topsnelheid, kan dit voor problemen zorgen. Zorg dus dat je de kwalificatie niet mist.

Voor zondag is er geen regen voorspeld op het circuit Monza. Met een beetje geluk zien we dus een spannende kwalificatie op zaterdag, een afwijkende startopstelling en een mooie inhaalrace voor meerdere teams.

Voor wie staat er veel op het spel?

Verstappen heeft momenteel een enorme voorsprong, dus die is voorlopig niet in gevaar. Daarachter is het echter nog spannend. Sergio Pérez en Charles Leclerc staan gelijk in punten, maar vergeet ook Mr. Consistency George Russell niet. Ondanks een mindere auto staat de Brit dertien punten achter Pérez en Leclerc.

Ook in het constructeurskampioenschap wordt er gevochten om de tweede plaats. Ferrari heeft een marge van 30 punten naar Mercedes. Het is te hopen voor de tifosi dat Ferrari de GP van Italië afsluit zonder geklungel.

Verstappen is niet de enige Nederlander die in actie komt dit weekend. Wederom mag Nyck de Vries zich opmaken voor een vrije training. Deze keer stapt De Vries in de Aston Martin van Sebastian Vettel. Hiermee heeft hij dit seizoen in elke Mercedes-aangedreven F1-auto gereden.

Wat zegt Max Verstappen?

‘Monza is het type circuit dat ik leuk vind: hoge snelheid, geweldige remzones en het heeft een unieke sfeer. Hier racen, met snelheden tot 360 km/u, geeft een geweldig gevoel’, vertelt Verstappen op verstappen.com.

Hoe laat begint F1 op Monza?

Vrijdag
1e vrije training: 14:00 uur – 15:00 uur
2e vrije training: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 13:00 uur – 14:00 uur
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Max Verstappen rijdt op Circuit Zandvoort tijdens F1-race

Datum van Dutch GP voor volgend jaar is bekend

Anders dan dit jaar dus zet hem maar alvast in je agenda!

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie