De F1-paddock staat voor de zoveelste keer op zijn kop door een sappig gerucht. Er wordt beweerd dat Red Bull vorig jaar het verplichte budget heeft overschreden. Dit zou betekenen dat het team een oneerlijk voordeel had in 2021. Als het echt zo blijkt te zijn, welke straf hangt Red Bull dan boven het hoofd? En kan Max Verstappen zijn wereldtitel kwijtraken?

Het gerucht luidt dat drie F1-teams vorig jaar over het verplichte budget van 145 miljoen dollar zijn gegaan. Red Bull zou daarbij met 5 miljoen dollar over de schreef zijn gegaan. Ook Aston zou te veel hebben gespendeerd. Het derde team is nog onbekend. Volgende week zouden de teams de financiën van 2021 openbaar maken, maar dit schijnt voor nu uitgesteld te zijn.

Welke straffen hangen Red Bull en Verstappen boven het hoofd?

Want wat als Red Bull inderdaad teveel zouden hebben uitgegeven? Volgens het grote F1-reglementenboek staat het overschrijden van de budget cap met minder dan 5 procent (7.250.000 dollar) gelijk aan een geldboete of een ‘kleine sportieve overtreding’. In het geval van een geldboete is er weinig aan de hand, maar er kunnen ook andere scenario’s zijn.

Zo kan er een reprimande worden uitgedeeld (een soort waarschuwing), maar ook aftrek van punten in constructeurs- of rijderskampioenschap van het desbetreffende seizoen. Max Verstappen finishte met 8 punten boven Hamilton. Als de FIA besluit de punten van één race weg te halen, kan het zijn dat Verstappen zijn titel verliest.

Het constructeurskampioenschap had Red Bull vorig jaar al niet. Als alleen het team punten kwijtraakt, is er niet zo gek veel aan de hand dus. Andere straffen zijn schorsing voor een of meerdere races voor 2022, minder tijd om aerodynamica te testen of een lagere budget cap voor 2023. Red Bull en Verstappen kúnnen dus serieus in de problemen komen.

En wat als Red Bull nog meer uit heeft gegeven?

Wanneer je met meer dan 5 procent over het limiet gaat, gelden dezelfde straffen, maar zullen die wat hoger zijn. Ook kunnen teams gediskwalificeerd worden. Nog een belangrijk detail: aan de budget cap hangt een afspraak dat de teams niet in protest kunnen gaan als ze een straf krijgen. Dus als de FIA een straf uitdeelt, dan heeft Red Bull dat te slikken.

Mocht naar buiten komen dat er inderdaad teveel geld uitgegeven is, kan de FIA zich voorbereiden voor flink wat getouwtrek. Mercedes en Ferrari hebben namelijk al kenbaar gemaakt dat zij het er niet bij laten zitten. Aan Auto, Motor und Sport meldt Mercedes dat het de druppel zou zijn na de dubieuze finale in Abu Dhabi. Daarnaast denkt Mercedes dat Red Bull zich ook dit jaar niet houdt aan het maximale budget.

Ook Ferrari laat van zich horen via Gazzetta dello Sport. Zij melden dat een overtreding van Red Bull ook een voordeel is voor de ontwikkeling van de RB18 van dit jaar. Het zou volgens Ferrari verklaren waarom Red Bull zo sterk is dit seizoen.

De teams eisen nu dus dat alle financiën inzichtelijk worden. De eerste reactie van Red Bull op dit bericht is dat het vooralsnog ‘pure speculatie’ is. Wij vermoeden dat Red Bull er met een geldboete vanaf komt, aangezien de FIA een gigantische beerput zou opentrekken. Volgende week weten we vast meer.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie