Het is 25 graden en een beetje heiig op Monza wanneer de kwalificatie van de GP van Italië 2021 van start gaat. Lewis Hamilton domineerde eerder vandaag in de eerste vrije training. Kan de rest bij hem in de buurt komen in deze sessie, die de startvolgorde bepaalt voor de sprintrace morgen?

Q1

Beide Ferrari’s duiken in Q1 als eerste de baan op, maar Leclerc vraagt al vrij snel aan zijn team of alles wel oké is met zijn auto. Terwijl hij in de pits verdwijnt, zet Norris de snelste ronde neer, al wordt die later geschrapt vanwege track limits in de laatste bocht. Sowieso duikt Hamilton er al vrij snel een seconde onder, met teamgenoot Bottas in zijn kielzog.

Met nog acht minuten te gaan begint iedereen haast te krijgen en kruipt de boel tegen elkaar aan op de baan. Verstappen is bezig aan een snelle ronde wanneer hij het fileverkeer tegenkomt en laat z’n ongenoegen duidelijk over de boordradio blijken. Later rijdt hij alsnog de vierde tijd, achter de twee Mercedessen en Lando Norris. Russell weet op z’n tandvlees Q2 te halen wanneer de tijd van Tsunoda ongeldig wordt verklaard – vanwege track limits in bocht 11.

Q2

In Q2 van de kwalificatie van de GP van Italië 2021 laat Mercedes zich opnieuw gelden. Bottas duikt zeven tienden onder de tijd van Verstappen, waarna Hamilton hem nog eens verbetert. Leclerc meldt dat het probleem met de drivability van de Ferrari nog steeds de kop opsteekt, terwijl beide McLarens en Pierre Gasly nog tussen Verstappen en de Mercedessen duiken.

Drie minuten voor tijd rijdt iedereen tegelijk de pitstraat uit en gaat het bijna fout tussen de twee Aston Martins en Lewis Hamilton. De chaotische laatste serie rondetijden levert een top tien op met Hamilton aan de leiding, gevolgd door Bottas, Norris en Verstappen. Beide Aston Martins, de Alpines en George Russell weten Q3 niet te redden, maar Giovinazzi is erbij in zijn thuisraceweekend.

Q3

Het ligt heel dicht bij elkaar: bij de eerste serie tijden zit Max 0,017 seconde achter Lewis. Beiden rijden nipt in de 1:19. Norris en Ricciardo sluiten aan op een paar tienden, gevolgd door Bottas, die in de chicane een stuurfoutje maakt.

In de laatste knalrondjes rijdt Verstappen vlak achter Pérez om maximaal van zijn slipstream te profiteren. Hij kan zijn eerste tijd echter niet verbeteren. Lewis Hamilton reed hier vorig jaar de F1-ronde met de hoogste gemiddelde snelheid ooit: 264,362 km/u. Zo ver komt hij dit jaar niet; hij wordt er zelfs nét uit gereden door zijn teamgenoot. Valtteri Bottas start morgen vanaf pole in de sprintrace, maar vertrekt zondag achteraan aangezien hij een nieuwe power unit krijgt. Verstappen start zijn sprint vanaf plek 3.

Kwalificatie van de GP van Italië 2021

01. Valtteri Bottas
02. Lewis Hamilton
03. Max Verstappen
04. Lando Norris
05. Daniel Ricciardo

Data en tijden van de GP van Italië 2021

Zaterdag 11 september 2021
2e vrije training: 12:00 uur – 13:00 uur
Sprint: 16:30 uur – 17:00 uur

Zondag 12 september 2021
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie