Charles Leclerc pakte gisteren voor de vierde keer op rij pole position. Lewis Hamilton wist ondertussen de Ferrari van Vettel te verslaan en mag vanaf P2 vertrekken. Max Verstappen zette de vierde tijd neer, maar moet door een gridstraf vijf plaatsen achteruit. Daardoor start Valtteri Bottas vandaag vanaf de vierde plek.

Vettel aan de leiding

Vettel heeft een droomstart. Hij pakt gelijk P2 af van Hamilton en na bocht twee rijdt hij aan de leiding. Carlos Sainz heeft ook een goede start en weet bij Hamilton voorbij te gaan. Max Verstappen heeft het moeilijk met het drukke verkeer tijdens de start en wint één plek in de eerste ronde. Het gevecht om de posities kan niet lang doorgaan, want er komt al gelijk een safety car omdat Grosjean crasht.

Als de race weer verder gaat, heeft Verstappen het moeilijk om Perez voorbij te gaan. Na acht ronden pakt hij de zevende plek over van de Racing Point. Voor Charles Leclerc wordt het in theorie minder moeilijk gemaakt om in te halen, maar in de praktijk blijkt dit ook niet makkelijk te zijn. Ferrari vertelt Vettel na zes ronden dat hij zijn teamgenoot voorbij moet laten. Vettel reageert: ‘Laat hem dan eerst maar dichterbij komen’. De Duitser rijdt namelijk bijna twee seconden voor Leclerc. Uiteindelijk wordt de positiewissel uitgesteld. Leclerc laat zijn ongenoegen meermaals horen over de boordradio naar het team.

Na twaalf ronden komt Verstappen weer een stap verder in zijn inhaalrace. Hij haalt Lando Norris in na de eerste DRS-zone.  In ronde zeventien is de tweede McLaren aan de beurt en wordt Carlos Sainz ingehaald. Het gat naar de Mercedes van Bottas is dan bijna 20 seconden.

Ferrari wisselt niet alleen banden

Leclerc komt in ronde 23 naar binnen voor verse medium banden. Ferrari laat Vettel vier ronden langer doorrijden, die na zijn pitstop achter Leclerc naar buiten komt. De positiewissel waar eerder over gesproken wordt, is nu in de pitstopronde uitgevoerd. Het heeft uiteindelijk geen effect, want gelijk na zijn pitstop moet Vettel de auto aan de kant zetten met een kapotte MGU-K. Daardoor komt er een virtual safety car, waardoor Hamilton, Bottas en Verstappen gunstige pitstops kunnen maken. Hamilton is daarom de leider in de race na zijn pitstop.

Gelijk hierna komt er een safety car nadat Russell zijn auto de muur in rijdt. Verstappen kan het grote gat met Bottas dichten, waardoor hij weer dicht achter de auto’s in de top zit. Leclerc gebruikt deze safety car om nog een pitstop te maken, waardoor hij achter Bottas komt.

Leclerc komt niet verder

Leclerc jaagt Bottas gelijk vol op als de safety car eindigt. De Fin weet echter erg goed te verdedigen tegen de aanstormende Ferrari. Leclerc probeert telkens voorbij de Mercedes te komen, maar hij is steeds te ver weg. Hamilton wint de race in Rusland en krijgt gelijk een extra punt voor de snelste raceronde. Bottas en Leclerc pakken de andere plekken op het podium. Verstappen eindigt vierde.

Uitslag van de GP van Rusland 2019

01. Hamilton
02. Bottas
03. Leclerc
04. Verstappen
05. Albon
06. Sainz
07. Perez
08. Norris
09. Magnussen
10. Hülkenberg
11. Stroll
12. Kvyat
13. Raikkonen
14. Gasly
15. Giovinazzi
16. Kubica
17. Russell
18. Vettel
19. Ricciardo
20. Grosjean

Foto: Red Bull Content Pool, Ferrari, Daimler AG

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)