Sinds actrice Jenna Ortega in bijna lichtverslindend zwarte kleding opnieuw gestalte gaf aan het typje Wednesday Addams lijkt het wel alsof de hele wereld een compleet nieuwe waardering voor het gothic-genre heeft. Yep, diezelfde stijl die iemand op school tot buitenbeentje en pestobject maakte, is nu trending op TikTok. Als je exact weet wat we bedoelen, dan begint jouw geboortejaar waarschijnlijk met een ‘2’.

Maar flirten met de duivel zou eigenlijk niet moeten gebeuren voor de likes. Er moet ook niet te licht over worden gedacht. Voor bepaalde individuen op deze planeet gaat trouw zweren aan Beëlzebub heel wat verder dan wat cosplay op sociale media. En religie mag dan aan een wereldwijde teruggang bezig zijn, het feit dat dit soort dingen überhaupt bestaat is voor velen al een reden voor verontwaardiging en woede.

De RWB Baphomet is Japans

Daarom is – zelfs vandaag de dag – de aanblik van een vuurspuwende Porsche 911 930 Turbo met woest-brede wielkasten en beplakt met duivelse memorabilia iets dat je hart een paar slagen laat overslaan. Zeker als je ziet dat hij resideert in de ultraconservatieve maatschappij die het hedendaagse Japan nu eenmaal is.

Aan de andere kant: dit is hetzelfde land dat toestaat dat volwassen mannen zich in luiers hullen en alle waardering heeft voor mensen die zich verkleden als pluche beesten, dus een luchtgekoelde antichrist zou er ook weer niet zó controversieel hoeven zijn.

Porsche 911 930 Turbo RWB Bapomet

De hel, dat zijn andere mensen, zeggen ze, maar vastzitten in verkeer komt behoorlijk dichtbij

Op de donkere strip op de voorruit staat RAUH-Welt, de naam van de legendarische tuner en Porsche-molesteerder uit Japan. En hoewel RWB Porsches met een bepaald thema niets nieuws zijn (zoals de Stella Artois 930 van grote baas Akira Makai zelf, genoemd naar zijn favoriete biertje), is de Porsche die je hier ziet het werk van een man die de curieuze bijnaam Dr. Void heeft. Welkom bij de RWB Baphomet.

Wie bouwt nou zo’n 911?

Om te kunnen begrijpen waarom een auto als de RWB Baphomet bestaat, moet je misschien iets meer weten over zijn eigenaar, Dr. Void, in het meer dagelijkse leven beter bekend als Norihide Ensako. En in eerste instantie zal dat nog niet veel duidelijkheid brengen.

Zijn pikzwarte haar en met nagels beklonken leren jack zijn zo’n beetje verplichte items voor elke goth, maar zijn baan? Niet direct. Ensako-san is een 53-jarige dokter, maar hij naait mensen niet weer dicht… hij duikt als psychiater in hun brein. ‘Het is geen auto die ik mee naar mijn werk kan nemen’, zegt Ensako-san snel, en gelijk heeft ie.

Porsche 911 930 Turbo RWB Bapomet

Leg maar eens aan je afspraak van 9.30 uur uit dat de duivel die ze hebben gezien niet echt is, hoewel er een driedimensionaal eerbetoon aan het voornoemde demoon recht voor de praktijk geparkeerd staat. Maar goed, het is makkelijk grappen maken, gezien de enorme ironie, maar voor Ensako-san vertegenwoordigt het bouwen van de Porsche 911 930 RWB Baphomet een leven van verandering en het onderzoeken van zwarte magie dat helemaal teruggaat tot zijn tienertijd.

Ensako-san is een avonturier

‘Toen ik een kind was, in de late jaren ’70, waren supercars echt hét ding in Japan’, zegt hij. ‘Op school waren de Ferrari 512 BB en Lamborghini Countach de droom van elke jongen. En tegelijkertijd waren de strips van Circuit Wolf enorm populair, wat onze liefde voor raceauto’s aanwakkerde.’

‘Maar toen ik mijn rijbewijs haalde, droomde ik helemaal niet van auto’s. Ik wist al heel vroeg dat ik de wereld buiten Japan wilde ontdekken; ongebruikelijke culturen ervaren en mensen ontmoeten die hetzelfde voelen. En dus ging mijn relatie met auto’s even in de wachtstand…’

Porsche 911 930 Turbo RWB Bapomet

Gedurende Ensako-sans reis op zoek naar zichzelf werden twee dingen al snel een passie: spiritualiteit en psychedelische drugs. Het zal niet erg verrassen dat de combinatie van die twee hem op het pad leidden van samenzweringstheorieën, zwarte magie en occulte zaken. En toen het tijd was om terug te keren naar de werkelijkheid, gebruikte hij zijn ervaringen om psychiater te worden.

Hoe komt de auto aan de naam RWB Baphomet?

‘Als je lang als psychiater werkt, kom je in aanraking met veel patiënten – sommigen door hun eigen keuzes, anderen omdat ze daar medisch toe gedwongen werden. Ik voelde me aangetrokken tot de patiënten met psychotische episodes, dat geeft een fascinerend inzicht in de capaciteiten van het menselijk brein.’

Porsche 911 930 Turbo RWB Bapomet

Zijn laatste auto had Taylor Swift als thema, toen besloot hij dat het iets heftiger mocht

‘Ik begon met het bestuderen van eenzaamheid en angst, waanideeën en samenzweringstheorieën om deze toestand beter te kunnen begrijpen. Uiteindelijk werd ik terug naar de moderne westerse magie gevoerd… en toen naar de chaosmagie.’ Chaosmagie mag klinken als Hans Klok na een paar biertjes, maar in de spirituele wereld gaat het een stuk verder dan dat.

Want chaosmagie gaat over de gnostische toestand – een veranderde staat van bewustzijn – waar alle gedachten worden stopgezet en de aandacht op slechts één ding gefocust kan worden. De meester van de chaosmagie? Een bovennatuurlijke demon die bekendstaat als Baphomet, en die al door de Tempeliers aanbeden zou worden.

Waarom koos hij voor een Porsche 911?

‘Nadat ik tien jaar als psychiater had gewerkt, besloot ik mijn eigen praktijk te beginnen en mezelf een auto cadeau te doen om het te vieren’, vertelt Ensako-san. ‘Ik reed alle auto’s van alle merken. De auto die me het meest verraste? De Porsche 911. Het gevoel dat je elke bocht op het randje verkeert, de carrosserie die met je meebeweegt. Het was een gevoel dat ik nergens anders tegenkwam, en in psychiatrische termen voelde het als een patiënt met meerdere persoonlijkheden.’

Porsche 911 930 Turbo RWB Bapomet

‘Het leidde ertoe dat ik verliefd werd op de wereld van het Porsche-rijden. Ik raakte er eigenlijk verslaafd aan. De manier waarop een auto diverse persoonlijkheden en kanten kan hebben, het deed me denken aan mijzelf. Als ik een week niet reed, dan werd ik rusteloos. ’s Nachts voelde ik me eenzaam, en dan ging ik eropuit, rijden.’

‘Toen ik meer Porsche-rijders leerde kennen, begon ik met racen op snelwegen. Dat was een underground scene, met veel hypercars. En toch waren de Porsches altijd het snelst – een normale auto op weg naar een race, maar daarna een demoon op die snelweg.’

Rijden als een soort drug

Toen Ensako-san eenmaal was gegrepen door het straatracen, werd zijn verlangen naar een nieuwe hardcore ervaring groter. ‘Als je zoveel tijd besteed aan de problemen van andere mensen, zoek je elke avond naar manieren om je hoofd leeg te maken’, zegt hij.

‘Voor mij was de sensatie van hard rijden de drug. Toen ik dieper in de wereld van het Porsche-rijden dook, ontdekte ik de kunst van RAUH-Welt. Vergeleken met de meervoudige persoonlijkheid van een normale Porsche, is zo’n compleet verbouwde volslagen psychotisch te noemen.’

Porsche 911 930 Turbo RWB Bapomet

Hoezo had je niet verwacht dat Ensoko-san een outfit zou hebben die bij zijn auto past?

Nakai-san van RWB staat bekend om zijn nogal relaxte houding ten opzichte van zijn bouwproces. Hij wordt vaak rokend en drinkend naast zijn creaties in wording geportretteerd, met een slijptol in de hand, de wielkasten aanvallend. Maar zelfs naar zijn standaarden gemeten was een auto met de duivel als centraal thema iets geheel nieuws.

‘Ik zag in Nakai-san een grootmeester van de Japanse zwarte magie’, verklaart Ensako-san. ‘Chaosmagie – een man die alle andere gedachten kan stoppen en kan focussen op slechts één ding: Baphomet. Dat legde ik hem voor. En hij dacht niet: die is gek, hij vond het idee interessant en cool.’

Het vermogen van de Porsche 911 930 Turbo RWB Baphomet

‘En het resultaat is nog veel krachtiger dan ik ooit had kunnen bedenken. Hij levert meer dan 500 pk, en hij voelt gewelddadig en gevaarlijk. Deze auto heeft het karakter van de duivel, die zijn bestuurder verleidt altijd zo hard mogelijk te rijden, en als ik hem rij na mijn werk, ervaar ik de totale vrijheid.’

Alleen in Japan kun je een psychiater vinden die rondrijdt in een aan de duivel gewijde Porsche 911 930 Turbo. Maar hij staat ook voor iets anders, een alter ego; enerzijds de gewone man die na zijn werk aan het drinken slaat om te vergeten dat je jezelf altijd in bedwang moet houden in onze samenleving.

Een uitlaatklep om je zorgen te vergeten. Maar het kan ook anders. Want voor Ensako-san is het een reminder dat hij zijn karakter niet hoeft te verbergen voor de wereld. Als hij aan het werk is, is hij 100 procent de professional. Maar achter het stuur van Baphomet? Dan is hij Dr. Void – met hoorns en al.

Porsche 911 930 Turbo RWB Bapomet
Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie