Het Formule 1-weekend van Mexico is los. De verwachting is dat dit zomaar eens een erg bijzondere GP kan worden. In de eerste vrije training krijgen we hier de eerste indicatie van.

Eén ding is zeker voorafgaand aan GP van Mexico: Robert Kubica komt niet in actie tot aan de kwalificatie. Hij staat zijn Williams tijdens de trainingssessies af aan Nicolas Latifi die waarschijnlijk de lege plek gaat invullen bij het slechtst presterende team van 2019.

Eerste ronden van de GP van Mexico 2019

Het Autódromo Hermanos Rodríguez is in het begin van de eerste trainingssessie vrij vochtig vanwege een flinke hoosbui net voor het begin van de sessie. Hierdoor doen verschillende coureurs hun eerste ronden op inters waaronder Max Verstappen. De rondes op inters fungeren als installatierondes om even te checken of alles ook werkt op twee kilometer hoogte.

Na ongeveer een half uur met installatierondes en weinig actie op de baan, gaan de coureurs wat tijden neerzetten. Het is dan nog steeds vrij vochtig. De kans op glijpartijen is hierdoor groter. De rijders moeten hard werken om hun bolides op de baan te houden waarbij er veel wordt gecorrigeerd.

Lastige omstandigheden

Naast de vochtige baan, ligt er ook weinig rubber op het Autódromo Hermanos Rodríguez. De regen en het lage aantal races dat er jaarlijks wordt gereden op het circuit in Mexico-stad, zorgen voor een ‘green’ baan. Deze factoren maken het erg lastig voor de coureurs.

Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel gaan als eerst de fout in en doen dat bij de eerste bocht. Hier maken zij maximaal gebruik van de uitloopstrook. Een ander ex-teamduo, Max Verstappen en Pierre Gasly, doen datzelfde bij het ingaan van het stadiongedeelte. Valtteri Bottas test het nieuwe uitloopgedeelte in de tweede sector. Bij de bochtencombinatie 7-8-9 en 10-11 ligt nu aan de binnenkant van bocht 8 tot 11 een extra uitloopstrook zodat afsnijden onmogelijk is.

Nog een half uur op de klok en Stroll zorgt voor rode vlag

De coureurs maken zich op voor hun twee serie rond het Mexicaanse circuit. Net wanneer Max Verstappen aan zijn tweede setje rondes wil beginnen, crasht Stroll. Hij parkeert zijn Racing Point in de laatste bocht van het stadiongedeelte op dezelfde manier als Verstappen dat deed in 2015. Hij verliest de grip op de achterkant, komt in de barrière terecht en weet zijn auto nog naar de pits te rijden. Door deze klapper is er een rode vlag.

De klok geeft nog twintig minuten aan wanneer we weer van start kunnen. Alle coureurs komen dan meteen naar buiten om de laatste minuten van deze sessie te benutten. Dit zorgt voor een file in het stadion. Hierbij verliest Vettel bijna een stuk van zijn voorvleugel op de achterkant van Verstappen en doet de Nederlander hetzelfde bij Grosjean. Verstappen is niet blij met de manier waarop Vettel probeert door de file te snijden.

De snelste tijd van de sessie wordt gereden door Lewis Hamilton. Leclerc en Verstappen maken de top drie compleet op 0,119 seconde en 0,134 seconde van de Brit. Zij vormen dan ook een eigen klasse, want P4, Alexander Albon, staat op 0,622 seconde van Hamilton. P5 is voor Bottas die 0,678 seconde slomer was dan zijn teamgenoot.

1e vrije training van de GP van Mexico 2019

01. Lewis Hamilton
02. Charles Leclerc
03. Max Verstappen
04. Alexander Albon
05. Valtteri Bottas

Data en tijden van de GP van Mexico 2019

Vrijdag 25 oktober 2019
2e vrije training: 21:00 – 22:30 uur

Zaterdag 26 oktober 2019
3e vrije training: 17:00 – 18:00 uur
Kwalificatie: 20:00 – 21:00 uur

Zondag 27 oktober 2019
Race: 20.10 – 22.10 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)