Max Verstappen kon niet lang achterover zitten na zijn overwinning op Zandvoort afgelopen zondag. Formule 1 reist gelijk af naar Monza voor de GP van Italië die komend weekend verreden wordt. Monza is het snelste circuit van de Formule 1-kalender en een plek waar de Mercedessen de afgelopen jaren bloedsnel waren. En dat is slecht nieuws voor Verstappen die dit weekend ingaat met een voorsprong van slechts drie punten op Hamilton.

Mercedes heeft het voordeel

De snelheid van Mercedes op het Italiaanse circuit komt voornamelijk door hun motor. Monza heeft veel rechte stukken en gedurende ongeveer 85 procent van de ronde trappen de coureurs het gaspedaal zo ver mogelijk in. Vijf van de laatste zeven GP’s in Monza staan op naam van Mercedes. Leclerc wist een keertje de overwinning te pakken en vorig jaar was het uiteraard Gasly.

Red Bull heeft met de Honda-motor dit jaar een betere kans dan voorgaande jaren, maar het zal alsnog een lastige opgave worden. Om snelheid op de rechte stukken te winnen, haalt Red Bull downforce weg van de auto. Dit gaat ten koste van de bochtensnelheid. Het is dus de kunst om de balans tussen bochten- en topsnelheid te vinden. Zoals altijd, eigenlijk.

Chaos in de sprint?

Dit weekend zullen we ook weer de terugkeer van de sprintkwalificatie zien. Net als in Groot-Brittannië zal de normale kwalificatie op de vrijdag plaatsvinden. Die kwalificatiesessie bepaald de startvolgorde van de sprintrace op zaterdag. De winnaar van die sprintrace pakt pole position voor de GP op zondag.

We weten allemaal nog wel hoe het in Groot-Brittannië verliep. Hamilton was het snelst in de kwalificatie, maar Verstappen pakte pole in de sprintrace. Toen kegelde Hamilton Verstappen eraf op zondag. Een beetje drama (of karma?) bij Mercedes zou dus voor Verstappen niet verkeerd zijn. Hij moet alleen zorgen dat hij niet het onderwerp van de ellende wordt.

Data en tijden van de GP van Italië 2021

Vrijdag 10 september 2021
1e vrije training: 14:30 uur – 15:30 uur
Kwalificatie: 18:00 uur – 19:00 uur

Zaterdag 11 september 2021
2e vrije training: 12:00 uur – 13:00 uur
Sprint: 16:30 uur – 17:00 uur

Zondag 12 september 2021
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie