In alle eerlijkheid waren we niet heel positief over Need for Speed Payback toen ie net uitkwam. Het authentieke NFS-sfeertje ontbrak, het greep je niet en ook de wegligging kon ons niet bekoren. Toch konden we de verleiding niet weerstaan om zo nu en dan een slinger aan het schijfje te geven.

Need for Speed Payback blijkt een goed maatje voor de loze momenten. Je start het spel en kunt gerust een halfuurtje spelen zonder dat je je racestuur uit de kast moet plukken. Al tune je maar even snel een auto of ga je op jacht naar schuurvondsten. Op elk moment kun je de controller neergooien en verdergaan met je leven. Afgelopen weekend bereikten we dan toch eindelijk het einde van het spel. Na de aftiteling hadden we geld en ‘part tokens’ te over. Dit is wat we te weten kwamen.

Negentien mensen werkten aan de physics

Er waren bijna twintig mensen nodig om voor god te spelen en de natuurkundige wetten te implementeren in het spel. Al die moeite is goed merkbaar wanneer je met 200 km/u een bocht induikt en al zijwaarts er aan de andere kant uitkomt. Of wanneer je met een Koenigsegg Regera een paar honderd meter ver springt.

Oké, over het realisme mogen we niet mauwen, want daar koop je NFS niet voor. Maar één van die negentien personen had toch wel iets aan de onbestuurbaarheid bij lage snelheden kunnen doen? Of aan de belachelijke wegligging van de dragracers? Of beter nog: stiekem alle dragrace-evenementen verwijderen waarin je bochten moet nemen? Maar twintig mensen, dat zijn er echt veel.

Politieauto’s zijn de snelste auto’s ter wereld

Wie zwemt in het geld, gaat supercars kopen. In dit geval een McLaren P1. We dachten met maximale prestatiepunten en een topsnelheid boven de 400 km/u eindelijk de Crown Victoria van de politie te kunnen ontlopen, maar we hadden het mis. De Crown Vic is officieel de snelste auto ter wereld.

Lootboxen zijn irritant

Na een aantal goede prestaties krijg je een ‘shipment’ waar een willekeurig aantal ‘part tokens’ inzitten. Deze kun je in een soort eenarmige bandiet (gokkast) stoppen en daar krijg je weer ‘speed cards’ uit. Met een beetje pech ben je door je tokens heen voordat je auto snel genoeg is, en dan moet je races opnieuw doen. Of (en dit is natuurlijk de bedoeling) je betaalt echt geld om nieuwe shipments te kopen. Je bent dus letterlijk aan het gokken.

Er komen uitbreidingen

Dit jaar kun je met je vrienden in de grote wereld rondtoeren: Need for Speed Payback krijgt een online free roam. Maar ook het open einde van het spel zet de deur wagenwijd open voor een uitbreiding van het verhaal. We verwachten dat de verhaallijn doorgaat bij een grote update.

Over asociaal rijden gesproken: we zijn op jacht naar het meest asociale automerk van Nederland

Reacties

  • Haye Mellema heeft op 16 januari 2018 geschreven:

    Waar speelden jullie N4S op? Als het een Xbox One was mogen jullie hem wel naar mij toesturen hoor.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)