Nog voor de start van de sessie is het duidelijk dat de startopstelling gemêleerd is aankomende zondag. Sainz, Pérez, Bottas, Schumacher, Hamilton, Verstappen en Tsunoda mogen allemaal een penalty incasseren. Verstappen start vijf plekken naar achteren vanwege een nieuwe motor.

Iedereen krijgt gridstraffen omdat ze onderdelen wisselen, op Tsunoda na. Die reed in Zandvoort zonder gordels en dat was zijn vijfde waarschuwing (reprimande). Als straf moet de Alpha Tauri-coureur maar liefst tien plaatsen naar achteren starten.

Voor de derde maal dit jaar stapt Nyck de Vries in voor een vrije training. Nadat hij eerder een sessie reed voor Mercedes en Williams is nu Aston Martin aan de beurt. Ook Antonio Giovinazzi stapt weer eens een keer in. Hij maakt nog steeds deel uit van het opleidingsteam van Ferrari en krijgt daardoor een kans in de Haas. De beide Duitsers op de grid, Vettel en Schumacher, maken plaatsen voor de invallers.

Op de limiet

Zodra de lampen op groen gaan, gaan de coureurs er vol voor. Verschillende coureurs blokkeren dan ook hun remmen tijdens hun zoektocht naar het perfecte rempunt. Het is natuurlijk ook de eerste keer dat we hier rijden met de nieuwe generatie F1-auto’s. Wat de nieuwe auto’s niet helpt is het hobbelige rechte stuk dat porpoising veroorzaakt.

De teams willen zoveel mogelijk data verzamelen van de nieuwe F1-auto’s. Daardoor komen de coureurs elkaar nog wel eens tegen. Zo zit Lando Norris, Max Verstappen in de weg wanneer de Nederlander bezig is met een snelle tijd. ‘Ongelofelijk’, zegt Verstappen over de actie van zijn Britse collega.

In een poging een snelle ronde neer te zetten gaat Nyck de Vries door grind waardoor hij niet verder komt dan een negentiende plaats. Uiteindelijk rijden de gele Ferrari’s het snelste van iedereen met Leclerc voorop. Daarna volgen de Mercedi van Russell en Hamilton voor Verstappen.

1e vrije training van de GP van Italië 2022

  1. Charles Leclerc
  2. Carlos Sainz
  3. George Russell
  4. Lewis Hamilton
  5. Max Verstappen

Hoe laat begint F1 op Monza?

Vrijdag
2e vrije training: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 13:00 uur – 14:00 uur
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)