‘Waarom zou ik nog kijken? Het kampioenschap is al beslist’, is een uitspraak die we sinds de F1-race in Amerika niet mee gehoord hebben. Verstappen moest het uit zijn tenen halen, maar wist toch de overwinning binnen te slepen. Dit weekend maakt hij zich op om een speciaal F1-record te verbreken tijdens de GP van Mexico van 2022.

De race in Mexico-Stad wordt verreden op het Autodromo Hermanos Rodriguez, vernoemd naar de broers Pedro en Ricardo Rodriguez. Beiden reden in de Formule 1 en kwamen tragisch aan hun einde. Ricardo werd slechts 20 jaar oud. Hij stierf tijdens de GP van Mexico in 1962. Onder het toeziend oog van vrienden en familie crashte de jonge coureur, vloog uit zijn auto en overleed ter plaatse.

Broer Pedro was lang de succesvolste F1-coureur uit Mexico met twee F1-overwinningen. Zijn eerste overwinning boekte hij in 1967 op het Zuid-Afrikaanse circuit Kyalami. In 1970 zou hij nog een race winnen op een zeiknat Spa-Francorchamps. In 1971 sloeg ook bij hem het noodlot toe. Tijdens een sportwagenrace op de Norisring om het leven kwam. Als eerbetoon is het circuit naar hen vernoemd.

Wat moet ik weten over de GP van Mexico 2022?

De race in Mexico-stad is altijd een uniek evenement. Verwacht genoeg Día de los Muertos-maskers en andere typische Mexicaanse versieringen op de tribunes in het voormalige honkbalstadion. Het circuit zelf wordt gekenmerkt door een megalang recht stuk van maar liefst 1,2 kilometer.

Daarnaast is de hoogte een bepalende factor. De stad ligt 2.240 meter boven de zeespiegel en is daarmee het hoogstgelegen circuit op de F1-kalender. Als je meer dan 2 kilometer boven de zee staat, heb je te maken met ijle lucht. Aangezien F1-auto’s eigenlijk vleugels op wielen zijn, wordt de aerodynamica sterk beïnvloed door het gebrek aan luchtdichtheid.

Voor wie staat er veel op het spel?

Bij de coureurs blijft het stuivertje wisselen tussen Pérez en Leclerc. Na de GP van Amerika staat de Monegask twee puntjes voor op de Mexicaan. Pérez zal tijdens zijn thuisrace hoge ogen willen gooien. Al is het maar om de vader van Pérez nog erger uit zijn dak te zien gaan. We zijn benieuwd of Verstappen zijn teamgenoot een thuisoverwinning gunt of dat de Nederlander gaat voor zijn 14e overwinning van het seizoen. Het zou de eerste keer ooit zijn dat iemand dat aantal haalt in één seizoen.

Vorige week gooide Red Bull ook het constructeurskampioenschap in het slot. Daardoor is de strijd om de kampioenschappen ten einde. Bij de teams strijden Mercedes en Ferrari nog om de tweede plaats. Ferrari heeft met 3 races (en een sprintrace) te gaan een voorsprong van 53 punten. Mocht Russell zijn Ferrari-concurrentie nog vaker uitschakelen, dan is een zilveren plak voor de Silberpfeilen niet ondenkbaar.

Achter die twee grote automerken gaan McLaren en Alpine nog voor de vierde plaats. Alpine heeft een voordeel van 6 punten en een auto die blijkbaar onverwoestbaar is. Daartegenover staat een Ricciardo die niet zijn draai kan vinden. Achter hen hebben Alfa Romeo en Aston Martin het met elkaar aan de stok om P6. Alfa Romeo heeft een puntje meer dan de Britten.

Wat zegt Max Verstappen?

‘Het is een circuit met veel snelle stukken en weinig bochten. De eerste twee gedeelten zijn een beetje te langzaam naar mijn smaak. Je hebt daar veel tractie nodig en een auto die goed over de kerbstones gaat. De snelle slingers zijn het mooiste gedeelte. Het andere gedeelte dat ik mooi vind is het stadiongedeelte, dat is echt gaaf om doorheen te rijden’, zegt de Nederlander op Verstappen.com.

Hoe is het weer op Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico?

In Austin hadden de coureurs nog te maken met flink windvlagen. Bij de GP van Mexico hoeven ze daar niet voor te vrezen. Wel kunnen er tijdens de verlengde tweede vrije training wat regendruppels vallen. Die training zal wederom in het teken staan van bandentests voor 2023. Deze keer worden de zachtere compounds getest. Op zaterdag en zondag blijft het droog bij een graat of 25.

Hoe laat begint F1 op Autodromo Hermanos Rodriguez?

Vrijdag
1e vrije training: 20:00 uur – 21:00 uur
2e vrije training: 23:00 uur – 00:30 uur

Zaterdag
3e vrije training: 19:00 uur – 20:00 uur
Kwalificatie: 22:00 uur – 23:00 uur

Zondag
Race: 21:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)