Voor de 2e vrije training van de GP van Rusland 2019 zijn alle auto’s weer gerepareerd die in de eerste sessie mankementen hadden. Ook nu bleven de coureurs hun auto’s pushen tot het uiterste. Dit leverde veel doorschieters, blokkerende banden en flatspots op.

Waar in de 1e vrije training de coureurs maling hadden aan de uitloopstrook in bocht twee, hielden ze zich in de tweede sessie keurig aan de nieuwe regel. Hierbij moeten de auto’s door een extra chicane rijden wanneer ze bij bocht twee de bocht niet halen. Dit gaat in de tweede sessie goed, totdat Pierre Gasly erdoorheen moet. De Fransman snijdt het eerste piepschuim blok te kort af en rijdt hem omver. Dit veroorzaakt een virtuele safetycar zodat de marshalls het blok weer overeind kunnen zetten.

Behalve bocht twee wordt ook de beruchte bocht dertien vaak gemist. Het is dan ook een van de lastigste bochten van het circuit. Na een lang recht stuk moeten de coureurs hard remmen en tijdens het remmen sturen om de apex te halen. We zien er onder andere Bottas, Vettel en Grosjean rechtdoor schieten. Alle drie de auto’s komen er ongedeerd vanaf.

Max Verstappen is in het begin van de sessie niet tevreden over de balans van de auto. ‘De auto is instabiel, hij voelt vreemd aan’, zegt de Nederlander over de boordradio. Kort daarvoor schiet Verstappen van de baan bij het uitkomen van bocht drie. Hierdoor moet hij een snelle ronde staken en opnieuw beginnen.

Vechtende rode stieren tijdens 2e vrije training

Met nog een half uur op de klok, komen de twee Toro Rosso’s elkaar tegen. Samen gaan ze bocht twee in waarna Gasly Kvyat in wil halen. De Rus ziet zijn teamgenoot niet aankomen waardoor Gasly op het laatste moment moet uitwijken. Kvyat biedt zijn verontschuldigingen aan en geeft aan dat hij hem niet gezien heeft.

Lewis Hamilton komt in bocht drie de Red Bull van Albon tegen waarbij het weinig scheelt of Hamilton parkeert zijn Mercedes op de achterkant van Albon. Het is een snelle bocht waar geen einde aan lijkt te komen. Als je daar aan de binnenkant zit en je in een langzame ronde zit, moet je goed opletten op de auto’s achter je. Dit is Alexander Albon klaarblijkelijk even vergeten. Gelukkig let Hamilton beter op.

Kwalificatierondes van de top drie teams

Halverwege de sessie gaan beide Ferrari’s voor een gesimuleerde kwalificatieronde. Hierbij laat met name Charles Leclerc zien hoe sterk de Ferrari op dit moment is. Vettel gaat in de eerste sector nog wel sneller dan zijn teamgenoot, maar andere twee sectoren moet hij Leclerc voor zich dulden. Vettel eindigt uiteindelijk 0,6 seconden achter zijn teamgenoot.

Even later gaat ook Max Verstappen oefenen op zijn kwalificatie. Met de snelste eerste en laatste sector, weet Verstappen de snelste tijd neer te zetten. Zelf zegt Verstappen na de snelste ronde, dat de derde sector niet perfect was. Hij kan dus nog harder, wat goed nieuws is voor het team van Red Bull Racing. Helaas hebben alle coureurs met een Honda-motor een gridstraf.

Alexander Albon moet lang wachten voordat hij zijn rondes kan rijden in de 2e vrije training. Door problemen aan zijn vloer, kan Albon niet meer oefenen voor de kwalificatie. Geen fantastische voorbereiding voor de teamgenoot van Max Verstappen dus. Wellicht dat hij morgen in de 3e vrije training alsnog kan oefenen op een hot lap.

Ook Lewis Hamilton doet een kwalificatiesimulatie. Hierbij eindigt de Brit ruim een seconde achter de snelste tijd van Verstappen. Zou Mercedes dit jaar het tempo van Ferrari en Red Bull niet kunnen matchen in Rusland of zijn ze ouderwets aan het sandbaggen?

Valtteri Bottas weet niet dichterbij de tijd van Verstappen te komen dan 0,7 seconden. Het verschil met Charles Leclerc is 0,4 seconden. Hij is hierdoor dus wel sneller dan zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Bottas, waarvan we weten dat hij graag op dit circuit rijdt, heeft hier nog elk jaar beter gekwalificeerd dan zijn teamgenoot.

Bekijk hier de snelste ronde van de 2e vrije training van Max Verstappen

2e vrije training van de GP van Rusland 2019

01. Max Verstappen
02. Charles Leclerc
03. Valtteri Bottas
04. Lewis Hamilton
05. Sebastian Vettel

Data en tijden van de GP van Rusland 2019

Zaterdag 28 september 2019
3e vrije training: 11:00 – 12:00 uur
Kwalificatie: 14:00 – 15:00 uur

Zondag 29 september 2019
Race: 13:10 – 15:10 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)